Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в няколко града срещу законодателството за децата

Снимка: Здравка Маслянкова

В София стотици се събраха на  протест срещу вероятните промени на 27 закона, засягащи социалното законодателство за  децата и блокираха движението по бул. "Цар Освободител".

В Бургас млади семейства с деца протестираха против Стратегията за детето, която според тях "управляващите прокарват чрез изменения в наредби и нормативни актове".

„Спрете социалното отвличане на децата“, “Не на джендър обучението“, „Спрете геноцида върху семейството“ бяха част от призивите на издигнатите от тях плакати. Управлявящите казаха, че стратегията за детето е спряна, но в същото време гласуваха изменения в 29 нормативни акта, които са пряко свързани с нея, каза Бисер Русенов от Организацията за закрила на българските граждани, която е инициатор на протеста.

Притеснаваме се,че се обезличава ролятя на родителите и това ще доведе до морален упадък на обществото ни, заявиха протестиращите. Те се обявиха и срещу ранното сексуално обучение на децата, което вече е залегнало в една от променените наредби. В края на месеца се подготвя голям протест в София, заявиха още организаторите.

Многоброен протест събра пред козирката в центъра на  Варна хора от различни възрасти, основно  семейства с малки деца .Те заявиха, че събират подписи за сезиране на Конституционния съд и отмяна на промените, които прокарват т.нар.норвежка идеология "Барневерн", според която нормалните семейства и приемните са с еднакви права, а деца се отнемат от родителите и по анонимни сигнали на съседи. Протестното шествие премина през централната част на града покрай общината, където хората оставиха детски играчки и продължиха до офиса на норвежкото консулство в морската столица.

Протести са насрочени и в други градове.

Според организаторите има идея да се прокарват принципите на спряната Стратегия за детето. От социалното министерство вече опровергаха твърденията.

Над 100 жители на Пазарджик протестираха  пред сградата на общинската администрация срещу готвените промени в Закона за закрила на детето , които трябва да влязат в сила от началото на следващата година.

"Говори се за всички деца, не само за дете в риск. Подава се анонимен сигнал и те идват и ти го взимат".

"Не мисля, че трябва да се отнеме дете, защото има кариес. Аз съм против всякаква несправедливост и всякакъв произвол".
Визирам хората, които се опитват да прокарат по законов ред  да могат да се отнемат деца от семейства без съществено значими за тяхното здраве и живота аргументи".

"Истината е, че всичко минава през семейството. Ако се разруши семейството, много скоро ще изчезнем като нация".

"Мисля, че всеки родител е готов на всичко за детето си. Едва ли ще има спирка един родител".

В Сандански, Пловдив, Ямбол и Благоевград са планирани автопоходи, а в Русе - автошествие до Дунав мост.

Според родители, новите законодателни мерки застрашават българското семейство. Опасенията им са свързани например с текстове за извеждане на деца по сигнали.

Междувременно от социалното министерство разпространиха позиция, че се противопоставят на "неверните твърдения" в публичното пространство по повод промените в законодателството в областта на закрилата на детето, които влизат в сила от първи януари и че те са с подкрепа на децата и техните семейства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна