Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи съвместен патрул на Турция и САЩ в Северна Сирия

Снимка: БТА

Турски военен конвой е навлязъл на територията на Сирия на изток от р. Ефрат. Турски и американски военни днес провеждат първото си съвместно патрулиране в района, където се предвижда да се създаде зона за сигурност.

Конвоят се състои от американски и 6 турски бронирани машини и поучава въздушна подкрепа от безпилотни апарати и хеликоптери.

Военните се пресекли турско-сирийската граница в района на турската община Акчакале и се движат в района на юг от гр. Тел Абияд в Сирия.

Очаква се патрулът да продължи около 4 часа.

На 7 август американските и турските военни делегации постигнаха споразумение за създаване на съвместен координационен център за провеждане на операцията, след което турски дронове започнаха патрули в небето над района, а на 24 август се проведе първият съвместен турско-американски хеликоптерен патрул.

След като сирийската армия се изтегли от района в началото на войната в страната, зоната на изток от р. Ефрат беше под контрола на кюрдските Сили за защита на народа. Турция настоява за създаване на зона за сигурност по цялото протежение на турско-сирийската граница.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна