Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден удар за Борис Джонсън

Борис Джонсън
Снимка: БГНЕС

Правителството на британския премиер Борис Джонсън получи още един сериозен удар с оставката на министъра на трудовата заетост и пенсиите Амбър Ръд, която заяви, че правителството не полага достатъчно усилия за постигане на сделка по Брекзит.

Тази сутрин в статия, публикувана в „Мейл он сънди“ и „Сънди експрес“ Борис Джонсън пише, че работи „неуморно“ за постигане на сделка, но е готов да извади страната извън ЕС на 31 октомври, независимо какво ще се случи.

Амбър Ръд обяви, че напуска поста си и се оттегля от Консервативната партия по две причини. Първата, че не вярва повече, че основната цел на правителството е постигане на сделка и второ, че отстраняването от партията на 21 депутати, които не подкрепиха премиера в парламента, е „покушение срещу благоприличието и демокрацията“. Ето какво заяви преди малко Амбър Ръд по Би Би Си:

„Това, което видях в правителството, е тази огромна машина, подготвяща се за Брекзит без сделка, което е наред. Но вие очаквате да има баланс между сделка и без сделка  - 50 на 50, но не е така. Около 80-90 процента от времето на правителството отива за подготовка за без сделка и липса на усилия да се работи за постигане на сделка.

Това накара 21 мои колеги да се разбунтуват и аз искам да се присъединя към тях“.

От "Даунинг стрийт" заявиха, че са „разочаровани от оставката на един талантлив министър“. Говорител на правителството обаче изтъкна, че всички министри са се подписали за излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври, независимо по какъв начин. Това става на фона на изявления от Борис Джонсън, че няма да се съобрази със закона, ако бъде задължен да отложи Брекзит и ще иска общи избори, за да се произнесе народът.

В днешната статия той пише, че в понеделник ще даде последен шанс на лидера на опозицията Джереми Корбин да подкрепи извънредните общи избори. 

Британската депутатка Териз Кофи бе назначена тази сутрин на мястото на Ръд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени