Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и талибаните не изключват подновяване на преговорите

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо не изключи подписването на споразумение, но според него засега преговорите с талибаните се приемат за „мъртви“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати и талибаните не изключват възможността за продължаване на разговорите за постигане на споразумение. Това стана ясно след като през уикенда американския президент Доналд Тръмп отмени тайна среща на върха.

Тръмп заяви, че е щял да се срещне с лидери на талибаните в резиденцията Кемп Дейвид, но плановете са били отменени след атака с кола бомба в Кабул в четвъртък, при която загинаха 12 души, сред които американски и румънски войник.

В неделя с участието си в публицистични  предавания по пет национални телевизионни мрежи държавният секретар Майк Помпейо изясняваше позицията на администрацията на Тръмп. Помпейо не изключи подписването на споразумение, но според него засега преговорите се приемат за „мъртви“.

За това говори и отзоваването  на американския пратеник по въпроса Залмай Халилзад, който прекара изминалите няколко месеца в совалки между Катар и Афганистан. Целта бе мирно споразумение като миналата седмица стана ясно, че двете страни са постигнали принципна договорка за изтеглянето на пет хиляди американски военни от Афганистан като към момента тези военни са около 13 хиляди. 

Изходът от ситуацията, според Помпейо, се крие в поемане на „значителен ангажимент“ от талибаните. 

За Ен Би Си американският топ дипломат каза, че не е песимист, а пред Ей Би Си той  коментира „надявам се, че талибаните ще променят своето поведение“. 

Държавният секретар обобщи, че в крайна сметка според него ситуацията ще се разреши със серия от разговори между групировката и признатото от международната общност управление на президента на Афганистан Ашраф Гани. 

Основният спорен момент е подкрепата на талибаните за „Ал Кайда“. 

Бившият министър по отбраната Джеймс Матис заяви за Си Би ЕС, че още по време на администрацията на президента Джордж Буш-младши е имало настояване талибаните да скъсат връзки с „Ал Кайда“, но те отказват да направят това. Матис допълни, че не трябва да се забравя, че „Ал Кайда“ стои зад атентатите от 11 септември, при които загинаха близо три хиляди.

Новината за преговори с талибаните на американска почва породи критики като според някои е неуместно това да се случва в навечерието на годишнината от атентатите от 11 септември, виновник за които бе посочен лидерът на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен. Атаките доведоха до войната в Афганистан, която се счита за най-дългата водена от САЩ война.

По повод спиране процеса на преговорите талибаните заявиха, че случилото се ще доведе до „повече загуби за Съединените щати“, но в същото време бе изразена увереност, че разговорите ще продължат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна