Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на китайски износ през август след рязко забавяне на доставките на стоки за САЩ

Китайският износ се понижи изненадващо през август с оглед на рязко забавяне на доставките на стоки за САЩ, което е нов знак за по-нататъшна слабост на втората по сила световна икономика на фона на ескалиралия в края лятото търговски конфликт между Пекин и Вашингтон.

Слабите данни подчертават и необходимостта от нови стимулиращи китайската икономика мерки от страна на управляващите в Пекин. В петък Народната банка на Китай вече предприе действия в тази посока, намалявайки за седми път от началото на 2018-а година насам нивото на задължителните резерви на търговските банки, за да освободи повече средства за кредитиране на забавящата се икономика.

Общият китайски експорт се понижи през август с 1,0% на годишна база след изненадващо повишение с 3,3% през юли и очаквания за увеличение на износа с 2,2 на сто.

Това свиване на износа е факт въпреки очакванията на анализатори, че поевтиняващият юан ще компенсира част от негативния ефект на новите американски вносни тарифи, които влязоха в сила от 1-ви септември. Управляващите в Пекин позволиха на местната валута да поевтинее над ключовото ниво от 7 юана за един щатски долара  още в началото на август, което накара Вашингтон да определи Китай като валутен манипулатор.

Сред основните търговски партньори на Пекин, най-солиден спад през август от 16% на годишна база беше отчетен при китайски износ за САЩ след понижение с 6,5% през юли, като в същото време американският внос в Китай се сви с цели 22,4 на сто.

Редица анализатори очакват, че китайският експортен растеж ще продължи да се забавя през следващите месеци, което е видно от данните за продължаващо влошаване на поръчките за износ както на официалното, така и на частното проучване за промишлената активност в страната през последния месец. Също така трябва да се има предвид, че от 1-ви септември влязоха в сила американски мита от 15% за китайски стоки на стойност 112 млрд. долара, като предстои въвеждането на нови американски мита върху китайския внос на 1-и октомври и след това от 15-и декември тази година.

Данните на Генералната митническа администрация на Китай показват и влошаване на износна за Европа, Южна Корея, Австралия и Югоизточна Азия (ASEAN) през август спрямо показателите през юли, като единствено китайски експорт към Япония и Тайван отчете малко по-добри представяне спрямо предходния месец.

Вносът в Китай през август пък се сви с 5,6% на годишна база след аналогично понижение през юли и очаквания за спад с 6,0%, като това представлява импортно понижение за четвърти пореден месец, което е поредно доказателство за слабост и във вътрешното потребление и търсене. Китайското вътрешно потребление и инвестиции остават слаби въпреки предприеманите вече повече от година мерки на управляващите за стимулиране на икономическия растеж.

Изненадващото понижение на износа през август доведе до рязко свиване на китайския търговски излишък през август до 34,84 млрд. долара от 45,06 млрд. долара през юли и при прогноза на финансовите пазари за позитивен търговски баланс на стойност 43 млрд. долара.

В рамките на август търговският излишък на Китай със САЩ се сви слабо до 26,95 млрд. долара от 27,97 млрд. долара през юли, но през първите осем месеца на година китайският излишък спрямо Съединените щати е в размер на цели 195,45 млрд. долара, което само подчертава за наличието на продължаващ търговски дисбаланс между двете най-големи икономики в света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна