Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаше ли ефект от „умното гласуване“ в Русия

Проф. Дарина Григорова
Снимка: БГНЕС

Струва ми се, че вчерашният единен изборен ден в Русия показва застоя. Избирателната активност в сравнение с миналите местни избори бе почти същата, тоест московчани не се довериха на предложенията на протестиращите, което шамар и за тях, и за управляващата партия „Единна Русия“, която разчита на твърд електорат от апаратчици, коментира пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

„За мен по-интересно бе въвеждането на нова тактика на „дресиране на избирателя“ – т.нар. от него умно гласуване. Сайт, създаден от Навални, предлага имена на кандидати, за които да гласувате „умно“. Т.е. без да знаете какви са, само защото не са от „Единна Русия“, а защото е казал Навални, да гласувате за тях“, каза тя в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

„Явно да си умен, бих добавила и красив, означава да гласуваш на сляпо, само защото не е „Единна Русия“. Но предложенията за умно гласуване са за Компартията на Русия и това при положение, че сред протестърите основният лозунг бе за декомунизация“.

Проф. Григорова допълни, че старата либерална формация „Яблоко“ е била против „умното гласуване“, против него се изказа и Ходорковски, който бе обвинен, че е поддръжник на „Единна Русия“.

„Единна Русия“ е ресор на премиера Дмитрий Медведев и всичко това не се отразява по никакъв начин на рейтинга на Владимир Путин“, каза проф. Григорова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна