Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от 40 държави идват в София за Европейския конкурс за млади учени

България ще бъде домакин на 31-то издание на Европейския конкурс за млади учени EUCYS, който ще се проведе от 13 до 18 септември в София, съобщиха организаторите на проявата от Министерството на образованието и Института по математика и информатика  към Българската академия на науките.

Конкурсът е създаден през 1989 г. по инициатива на Европейската комисия и оттогава до днес се провежда всяка година .

155 ученици от 40 държави по целия свят като Канада, Китай, Русия, САЩ и Южна Корея ще пристигнат в София в петък, за да се включат в научния конкурс.

Константин Делчев от Института по математика и информатика към БАН, който е един от координаторите на тазгодишното му издание, обясни за „Хоризонт“:

„Конкурсът има няколко цели. Едната е даде на обществото пример защо е ценно още от сравнително ранна възраст хората да се насочват към научни и инженерни кариери. Този конкурс цели да даде ранен старт в кариерата на най-младите европейски учени, да ги запознае с видни учени от водещи научни организации“.

В тазгодишното издание на конкурса страната ни ще бъде представена с три проекта в областите на информатиката, медицината и биологията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна