Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнителният директор на "Нисан" напуска поста си на 16 септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник компанията "Нисан" (Nissan Motor Co.) потвърди, че нейният главен изпълнителен директор Хирото Сайкава се оттегля от поста си на 16-и септември, когато ще бъде временно заместен от главния оперативен директор Ясухиро Ямаучи.

Според изявление на водещия японски производител на автомобили, Съветът на директорите е поискал Сайкава да подаде оставка и той е приел, след като самият досегашен шеф на "Нисан" е информирал, че има намерение да предприеме подобно действие, но все още не е решил кога да направи това.

Компанията добави, че ще ускори усилията за намиране на дългосрочна подмяна на изпълнителния директор до края на следващия месец.

Наскоро Хирото Сайкава беше обвинен, че е получил допълнителна финансова компенсация чрез манипулиране на условията за раздавани бонуси, свързани с акциите на "Нисан". Той отрече всякакви неправомерни действия, но призна, че е получил около 440 000 щатски долара под формата на допълнително заплащане. "Никога не съм поръчвал на компанията да нарушава правилата", посочи изпълнителният директор пред репортери.

Японският автомобилен гигант "Нисан" беше засегнат през миналата година и от грандиозен корупционен скандал, след като бившият председател и изпълнителен директор Карлос Гон беше арестуван и обвинен в няколко големи по размер финансови нарушения, включително невярно отчитане на неговата заплата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна