Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победи за Австралия и САЩ на световното по баскетбол

Майлс Търнър (№12) отбеляза 16 точки за победата на САЩ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националният отбор на Австралия продължава без загуба на световното първенство по баскетбол за мъже в Китай, след като в последния си мач от втората групова фаза победи Франция със 100:98 в един от най-зрелищните двубои от началото на турнира.

Изходът на сблъсъка между два от основните претенденти за световната титла се реши от плеймейкъра Пати Милс, който пресече подаване на французите в потенциална победна атака 5 секунди преди края на редовното време.

Преди това двата отбора непрекъснато разменяха водачеството в резултата, с което предложиха много емоции на публиката.
Милс бе най-резултатен за победата на Австралия с 30 точки, Джо Ингълс добави 23, а с 21 завърши Арън Бейнс.

За Франция Еван Фюрние реализира 31 точки, докато 26 добави Нандо де Коло. С 13 за "петлите" остана ветеранът Никола Батум, а центърът на Юта Джаз Руди Гобер изигра посредствен мач, в който завърши с 8 точки и бе изгонен за 5 фаула малко преди края .

С победата Австралия си осигури първото място в група "L" и в четвъртфиналите ще играе с приятната изненада на турнира Чехия. Следващият съперник на Франция пък ще бъде отборът на САЩ, който спечели група "К".

Американците съкрушиха съпротивата на Бразилия след 89:73, а успехът им бе достатъчен, за да изпрати тях и Аржентина на Олимпийските игри в Токио догодина като двата най-добри отбора на шампионата от зона "Америка".

Срещу бразилците играчите на Грег Попович имаха известни трудности само до почивката, която дойде при 43:39 в тяхна полза. През втората част обаче САЩ демонстрира класата си и не остави съмнение в превъзходството си над "селесао".
Майлс Търнър и Кемба Уокър приключиха с по 16 точки за побдителите, а за Бразилия Витор Бените наниза 21.

В другите два четвъртфинала двойките са Аржентина - Сърбия и Испания - Полша.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна