Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Дичев: Етиката на благодарността към Русия е един от най-големите ни проблеми

проф. Ивайло Дичев
Снимка: БГНЕС

Темата за социализма е на мода сред българските студенти, които виждат в тази епоха една екзотика и нещо много различно от нашето време. Изследват я с голям интерес, но не бих казал, че у тях има някаква носталгия или желание за връщане в тези времена. Това заяви пред БНР културологът проф. Ивайло Дичев.

„За съжаление се шири едно голямо неразбиране за това, какво се е случило, защото в нашата страна още тогава – 9 септември, има едно помагачи, които се оказват подкрепени от СССР, за да вземат властта, да я узурпират и да я практикуват с помощта на насилие почти половин век. Тези хора досега са една част от нашето население, чиито семейства и чиято история е свързана с този период. Да кажем, че това са една трета, а от другата страна имаме една трета пострадали – някои изгубили имота си, а други живота си…Имаме и една трета колебаещи се хора“, коментира той.

Според него „етиката на благодарността към Русия е един от най-големите ни проблеми“.

„Тя започва от Освобождението и след него и се интерпретира от русофилите, че трябва да се благодарни до края на живота си. Това геополитическо действие е сложно, има най-различни аспекти в него – помощ, солидарност, но и интереси на една империя“, каза доц. Дичев и допълни, че тази тенденция се наблюдава и при т. нар. второ освобождение през 1944 г.

„Това не е човек, на който да бъдем благодарни, трябва да гледаме собствените си интереси и да вярваме в себе си, а не да се кланяме на някакви спасители“, отбеляза културологът.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!