Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на Камарата на общините Джон Бъркоу обяви, че ще подаде оставка

Джон Бъркоу, говорител на Камарата на общините
Снимка: БТА

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу обяви в понеделник, че ще подаде оставка като депутат и говорител на британския парламент до края на октомври.

Изказвайки се пред депутатите, Бъркоу заяви, че ако народните представители решат да подкрепят тази вечер провеждането на предсрочни избори, той ще се оттегли след тяхното провеждане. В противен случай, ако парламентът не гласува за общи избори, Джон Бъркоу заяви, че ще се оттегли от своя пост като говорител на Камарата на общините в четвъртък, 31-ви октомври - малко след речта на кралицата Елизабет II на 21-ви или на 22-ри октомври и когато е крайния срок за Брекзит.

Говорителят на парламента посочи, че е "най-добре" и "най-демократично" той да остане на поста си поне до края на октомври, тъй като според него е "важно да има опитна фигура на председателския стол“ в този период.

Джон Бъркоу благодари на депутатите за сътрудничеството, както и на персонала на парламента, на неговите избиратели и на семейството му. Трябва да се има предвид, че той е представител на Лейбъристката партия.

Според Би Би Си вече 37 депутати са обявили, че ще се оттеглят след следващите избори.

Междувременно кралица Елизабет II подписа законопроекта, задължаващ премиера Борис Джонсън да отложи отново датата на Брекзит, ако до 31-ви октомври не бъде постигнато споразумение с ЕС относно напускането на Великобритания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени