Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Топлофикация Перник“ обжалва спирането на два парогенератора

Регионалната екоинспекция нареди отстраняването на над 90 тона слама, за които няма разрешение да се използват за гориво

„Топлофикация Перник“ обжалва в съда наложената от РИОСВ принудителната мярка за спиране на Четвърти и Пети парогенератори, съобщи изп. директор Любомир Спасов.

Двата котела бяха извадени от експлоатация след граждански протест срещу замърсяването на въздуха и разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров проверка.

Дружеството е внесло жалба в Административен съд - Перник, в която се настоява да бъде спряно предварителното изпълнение на принудителна мярка, наложена от екоинспекцията заради използване на биомаса като допълнително гориво в минал период.

От 5 септември Перник е без топла вода, тъй като Трети котел, който е на газ е в ремонт.

Въпреки че Четвърти и Пети парогенератори не работят във вечерните часове и през нощта на 6,7 и 8 септември, отделни райони на Перник бяха отново обгазени, алармират граждани. Причинителят на  замърсяванията не е установен.

Междувременно регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник издаде предписание на „Топлофикация Перник“ да отстрани от площадката на ТЕЦ "Република" всички горива, които не са разрешени за изгаряне съгласно действащото Комплексно разрешително.

Срокът за изпълнение на предписанието е до 13 септември.

То е издадено заради установено наличие на бали слама, с тегло над  90 тона, които пернишката „Топлофикация“ няма право да използва за гориво.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени