Eмисия новини
от 08.00 часа

Британските депутати гласуват по повторното искане на Борис Джонсън за свикване на избори на 15 октомври

| обновено на 10.09.19 в 01:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските депутати се готвят за среднощно гласуване по повторното искане на премиера Борис Джонсън за свикване на предсрочни избори на 15 октомври, съобщава Би Би Си. Дебатите по тази процедура започнаха около полунощ българско време. 

Депутатите обсъждат и  искане на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин Камарата на общините да задължи правителството да спази влезлия в сила законов текст, задължаващ Джонсън да поиска от Евросъюза ново отлагане на Брекзит, ако на срещата на върха в Брюксел на 17 октомври не бъде постигнато ново споразумение за ирландската граница.

По-рано, с 311 гласа "за" срещу 302 "против" Камарата на общините прие правителството да публикува всички документи, свързани с подготовката за Брекзит без споразумение на 31 октомври. Включително частната кореспонденция между министрите по интернет.

Опозицията твърди, че така ще бъде доказано, че формалното прекратяване на настоящата сесия на парламента цели ограничаване на властта му за сметка на тази на правителството. Тази нощ, по решение на премиера Джонсън и със съгласието на кралицата, британският парламент ще прекъсне работа за близо 5 седмици - до 14 октомври.

Още от
Башар Асад

Башар Асад обяви всеобща амнистия

публикувано на 15.09.19 в 19:53