Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Кипър ще се срещне с гръцкия премиер в Атина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пълна координация на действията на Никозия и Атина в сегашния ключов етап за решаването на Кипърския въпрос се обсъжда на среща на високо равнище днес. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще бъде в гръцката столица за разговори с премиера Кириакос Мицотакис.

Президентът Никос Анастасиадис ще информира подробно гръцкия министър-председател за дискусиите по Кипърския въпрос, проведени със спецпратеничката на ООН Джейн Хол Лют миналата седмица в Никозия. Двете страни ще обсъдят цялостното планиране на следващите си стъпки в усилията за възобновяване на преговорите.

Днешните консултации между Никозия и Атина се провеждат под напрежение, след като само преди ден Турция втвърди позициите си. В понеделник от окупираните територии в Кипър външният й министър Мевлют Чавушоглу откри нова атака срещу кипърските гърци относно природния газ, политическото равенство и модела на решение.

Изявленията на турския външен министър показват без съмнение, че Турция е отговорна за стагнацията на преговорния процес, подчерта говорителят на правителството на Кипър Продромос Продрому.

Координацията на позициите и действията е много важна и с оглед на предстоящите срещи, които Анастасиадис и Мицотакис ще проведат в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в края на този месец. За кипърския президент най-важният разговор ще е с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, а гръцкият премиер заяви, че възнамерява да се срещне в кулоарите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна