Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция ще спечели "короната" на финансовите услуги на Великобритания в рамките на ЕС след Брекзит

Франция вероятно ще спечели "короната" на финансовите услуги на Великобритания в рамките на Европейския съюз след Брекзит, който обаче ще оставя икономиката на блока по-зависима от изпитващите проблеми банки от еврозоната, заяви във вторник "мозъчният тръст" New Financial, цитиран от Ройтерс.

Брекзит най-вероятно ще доведе до промяна в тона и посоката на политиката за капиталовите пазари в ЕС и до загуба за съюза на голяма част от пазарната и регулаторната експертиза, изградена във Великобритания в продължение на много десетилетия, се посочва в доклада на New Financial ,

Активността на капиталовите пазари в ЕС ефективно ще се базира в офшорки във Великобритания, особено в сектори като търговията и управлението на активи.

"Накратко: капиталовите пазари в ЕС ще бъдат значително по-малки и по-слабо развити, отколкото са днес (след Брекзит), а икономиката на съюза ще бъде още по-зависима от трудно развиващия се банков сектор, отколкото е зависима към днешна дата", отбеляза анализаторската компания.

Излизането на Великобритания от ЕС ще означава, че блокът губи най-големия си финансов център, въпреки че над 300 мениджъри на активи, търговски платформи, банки и застрахователи, опериращи във Великобритания, вече са отворили техни центрове в ЕС, за да се справят с всяка форма на Брекзит - с или без сделка.

New Financial посочва, че британските финансова активност представляват почти една трета от цялата активност на пазара на капитали в ЕС и повече от тази на Франция и Германия взети заедно.

Загубата на Великобритания означава, че делът на ЕС в световния капиталов пазар ще спадне от 21% на 14%, или около една трета от размера в Съединените щати и ще се изравни с този в Китай.

Компанията New Financial  напомня, че капиталовите пазари, като средства, събрани от емитиране на акции и облигации, облекчават икономическата зависимост от предоставянето на банкови заеми.

Франция и Германия ще имат доминиращ "двуполюсен" пазар в рамките на ЕС в 21 от 24 дейности като търговията с деривати, банково дело, рисков капитал и валутна търговия, а Париж се очертава като най-големият пазар в много от най-важните сектори на финансовата индустрия.

ЕС вече одобри няколко закона за създаване на съюз за капиталови пазари (CMU), за да насърчи компаниите да събират повече средства чрез издаване на акции или облигации и да намали тяхното осланяне главно на отпусканите банкови кредити.

Единният европейския капиталов пазар, в който най-големият участник е Франция, вероятно ще изглежда много по-различно от CMU, в който най-големият пазар досега беше Великобритания, се казва в доклада.

"Това подкрепя стъпката на Франция да се превърне в най-големия финансов център в ЕС след Брекзит", заяви New Financial.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна