Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цар Самуил - селото с най-сладките дини

Снимка: БГНЕС

До 80 на сто е делът на вносните плодове и зеленчуци на българския пазар и това лято, каза в интервю за БТА председателят на УС на Националния съюз на градинарите Мариана Милтенова. Заради градушките и последвалото засушаване през август, цените на плодовете и зеленчуците държат високи нива на пазара.

Силистренското село Цар Самуил е пример за това как земеделското производство може да се промени според условията, потреблението и търсенето. Допреди няколко години селото бе лидер в отглеждането на тютюн от сортовете Бърлей и Виржиния. Но в резултат на ниските изкупни цени и проблемите около изкупуването, селските стопани се отказаха от тютюна и разшириха градините си с кайсии. А в нивите по брега на Дунава, където поливането е възможно, се появиха безкрайни бостани със сочни дини. В района населеното място започна да се слави като „селото с най-сладките дини”. Но за местните стопани това беше недостатъчно. Наред с производството на кайсии, дини, праскови и череши, зеленчукопроизводството набра скорост. За много кратко време се появиха оранжерии, в които и зиме, и лете се отглеждат краставици, домати, марули и др., които се продават на пазарите в Североизточна България.

Нури Исмаил от село Цар Самуил е потомствен градинар. В сезона на туршиите и лютеницата го срещаме на зеленчуковия пазар в близкия град Кубрат. Заедно със съпругата си Айше продават домати, патладжани, люти чушки, краставици, пипер и др:

Нури Исмаил и съпругата му Айше. Снимка: Шевкие Чакър
Баща ми е основател на градинарството в селото. Преди близо 45 години той пръв започна да отглежда зеленчуци там – споделя Нури Исмаил и допълва. Днес аз продължавам тази традиция. Замених професията си на дърводелец и сега зеленчукопроизводството е главният  поминък на семейството ни. Градинарството изисква труд и постоянство, а най-важният фактор е поливането. Селският стопанин не знае почивка ни зима, ни лете. Цените в провинцията, за разлика от София, са по-ниски. Отглеждаме български сорт домати „Розова магия”. За пръв път тази година успяваме да продаваме доматите на цена от 2.50 лв. Досега цените са били винаги около 20 ст. на килограм. Всяка година по това време, когато се приготвя зимнината, цените падат драстично, но тази година заради дъждовете, градушките и сушата през месец август, цените вместо да падат, се вдигат. Продавам продукцията си главно на пазарите в Тутракан и Кубрат.

Най-големият проблем в тази част на Добруджа е безводието. Въпреки че селото се намира на десетина километра от река Дунав, напоителните системи от времето на социализма са разрушени, а поради варовиковите почви водата тук се намира на голяма дълбочина. Нури Исмаил е прокопал в двора си кладенец, което му е струвало 10 хил. лева. С помощта на децата си успява да произвежда зеленчуци, но споделя, че младите нямат желание да се занимават с градинарство. На въпроса колко от зеленчуците и плодовете на пазара в Кубрат са български, Нури Исмаил отговаря:

Около 20 процента са българските плодове и зеленчуци на пазара. Останалите 80 процента са от съседна Румъния, Турция, Гърция. Тези, които са с малко продукция са земеделски производители, по това може да ги познаете, а погледнете съседните щандове – с голямо количество пипер, домати и други зеленчуци. Това са прекупвачите. Каква е причината за това разминаване? Селата ни обезлюдяват, младите търсят работа навън, а селският труд не ги привлича, защото той изисква време, желание и непрекъсната работа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна