Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб отскок на индустриалното производство във Франция при пореден спад в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското индустриално и промишлено производство отскочи през юли по-слабо от очакваното, парирайки малка част от отчетения през юни солиден спад, докато производството в Италия се сви за втори пореден месец.

Днешните данни са пореден знак, че промишленият и индустриален сектор в еврозоната остава в рецесия и в началото на третото тримесечие.

Индустриалното производство във Франция нарасна през юли с 0,3% спрямо юни, когато обаче се понижи с цели 2,3%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари бяха за по-добър отскок с 0,5 на сто, показват данни на официалната статистика Inee.

Промишленото производство се повиши с 0,3% (след спад с 2,2% през юни), докато строителството се сви с цели 4,2%, а минно-добивната промишленост - с 0,1 на сто.

През три месеца до юли включително френското промишлено производство се понижи с 0,3%, докато индустриалното производство нарасна с  с 0,4 на сто.

Аналогичните данни за италианската официална статистика Instat се оказаха още по-слаби, като индустриалното производство в трета по сила икономика на еврозоната се понижи през юли с 0,7% спрямо юни, когато се сви с 0,3%, а на годишна база се понижи с 0,7% (спрямо юли 2018-а) след спад с 1,2% месец по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна