Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русофилството - обич към Русия, към Путин или шпионаж

Татяна Дончева и Методи Андреев пред БНР

3
На язовир ,,Копринка,, край Казанлък, се провежда ежегоден национален събор на приятелите на Русия.
Снимка: БГНЕС

"Да си русофил не е престъпление. Ние говорим за едно сдружение в България, което се нарича рубладжии. ... Те проповядват режима на Путин - това е лошото, а не русофилството". Това каза пред БНР Методи Андреев, бивш депутат от ГЕРБ и бивш член на парламентарната комисията за контрол на службите по повод на арестите и разпитите на членове на движение „Русофили“ по разследване за шпионаж. Според него до дни ще стане ясно, че става дума за битови неща, но чак за шпионаж - не. 

"Това е поредната димка на прокуратурата, която безспорно има предизборен характер. Защото, ако едно лице е обвинено в шпионаж, неговото арестуване става дискретно и без шум, без да се разбере от обществото", уточни Андреев. 

По думите му големият въпрос е защо прокуратурата прави този ход и коментира:

"Преди няколко месеца държавата не направи нищо по изясняване на случая с Гебрев, когато имаше ясни доказателства, че тук са действали агенти на ГРУ. Управлението не подкрепи позицията на Англия по отравянето на Скрипал, макар че излезнаха много доказателства, които доказват, че това е извършено от Руските специални служби, а премиерът Борисов каза, че не са му достатъчно доказателствата. Много е интересно сега премиерът да каже в този случай какви са доказателствата".

В предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Татяна Дончева, бивш депутат от БСП и бивш член на парламентарната комисията за контрол на службите, заяви по повод на арестите и разпитите на членове на движение „Русофили“ по разследване за шпионаж:

"Темата с влиянието на Русия върху България в момента е важна за националната сигурност, но тя не е в контекста на случката, която се разиграва от вчера". Тя оспори тезата на Андреев, че в България има организация, която да ни внушава любов към Путин. 

"Русофилите" си имат сантименти, правят си събори на "Копринка" и организират други дейности. Да, те работят за влиянието на Русия в България, но това не е забранено, не може да се преследва от закона и не може да се нарича шпионаж", заяви Дончева.

Двамата коментатори бяха категорично, че не е допустимо свидетел да бъде воден на разпит с белезници, визирайки вчерашните арести.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Татяна Дончева и Методи Андреев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Репортаж на Мира Стефанова в предаването "12+3", в който припомня за изгонените трима руски дипломати от България през 2001-ва година - чуйте от звуковия файл.

Репортаж на Ангел Григоров в предаването "12+3" за отзвука в Русия от т.нар. "шпионски скандал" у нас - чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна