Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Радева: Едит Пиаф е въплъщение на любовта към живота

Мира Радева
Снимка: Личен архив

В началото на новия театрален сезон спектакълът “Мъжете на Едит Пиаф” на Мира Радева и Александър Кипров, с режисьор Бойко Илиев, ще бъде представен премиерно на 16 септември на сцената на „Нов Театър НДК”. Спектакълът е създаден по мотиви от романа на Симон Берто и разказва за живота на изпълнителката през най-големите й, драматични любовни истории.

В новото си амплоа социологът Мира Радева не само представя увлекателен разказ, но и пее с много любов и чувство най-известните песни на Едит Пиаф, потапяйки ви в неповторимата атмосфера на епохата. Подготовката на постановката е отнела две години.

„Самата тя е много, много любов. Тя има много любов в себе си. Нейната любов – към света, към живота… Въпреки всички трудности, тя винаги покорява всичко. Тя е била изключително магнетична личност и вече повече от 100 години след нейното рождение ние продължаваме да сме покорени от силата на нейния дух, от умението й да бъде себе си в една епоха, в която фалшът и лицемерието са завладели обществото“, разказа Мира Радева в предаването „Хоризонт до обед“.

Чрез популярната музика, френския шансон и чрез личното си присъствие прави онази промяна, която Зигмунд Фройд в началото на XX век разкрива на хората за самите тях, смята Радева.

Когато била на 15 години, тя гледала филма за Едит Пиаф, който я зашеметил. „Спомням си, че месеци, години живеех под влиянието на този невероятно магнетичен човек.“

Преди три години спектакълът „Франция, моя любов“ се родил буквално за един следобед. Играли го около година, преди да направи крачка към следващата си цел – постановка за Едит Пиаф.

„Много, много трудно беше въобще да си представя този необятен живот. Тя живее 48 години, което е един кратък период за съвременните ни разбирания. Обаче в този живот има толкова много… И признавам си, онова, което исках да предам в сценария, е умението й да се радва на живота, умението да се забавлява“, сподели Мира Радева.

„На мен ми се искаше всички ужасно забавни моменти в живота й да бъдат там, хората да се радват на живота й, а не да тъгуват заради големите й драми“, допълни тя. Режисьорът Бойко Илиев й помагал да не изпада в присъщата й меланхолия, докато играе този спектакъл, като я насърчавал да се вгледа в образа на Пиаф като образ на дете, което се радва на живота.

„Хората не знаят, но до 15-16-годишна възраст, когато реших да се посветя на социологията, аз съм била актриса. От четиригодишната си възраст. И съм играла всички главни роли. С Варненския театър много спектакли…“, разказа още Мира Радева.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна