Eмисия новини
от 14.00 часа

Ваня Добрева: Задържането на Юрий Борисов беше голям гаф

„Мислих, че гоненето на вещици е останало някъде в миналото и сме получили своите уроци и повече няма да ги повтаряме. За съжаление обаче не е така“. Това заяви пред БНР Ваня Добрева – член на Управителния съвет на Сдружение „Русофили“ и един от свидетелите по делото за шпионаж. Според нея задържането на Юрий Борисов е било много голям гаф.

„До този момент не знам дали съм заподозряна. Беше ми връчена призовка в качеството ми на свидетел да се явя в Специализираната прокуратура, където разговаряхме със следователите в рамките на 5 часа. Разговорът беше предимно политически. … Вчера беше 9 септември и този сценарий – да бъдат привлечени хора, които принадлежат на левицата – този факт е смущаващ. Смятам, че поръчителите на тази акция са целели такъв ефект – да се обезсмисли 9 септември и всички празници, които се провеждат и са свързани с тази дата“, коментира Добрева.

За нея е стряскаща и реакцията на МВнР за руската изложба, която вчера бе открита. Освен това сега е под въпрос планираният за утре събор на приятелите на руската култура, добави Добрева и подчерта още наближаващите местни избори. Тя увери, че сдружението работи единствено за топли отношения с Русия.

„Възможно е и енергийните проекти да пречат на нечии икономически интереси. … За мен прокуратурата трябва да се самосезира, защото вчерашната акция има за задача да настрои обществото срещу една група хора, които в никакъв случай не обслужват чужди интереси“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от