Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ изтеглили от Русия „най-висшия си шпионин“

Руският външен министър Сергей Лавров с Доналд Тръмп и с тогавашния посланик на Москва Сергей Кисляк в Белия дом (10 май 2017 г.)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ са изтеглили от Русия шпионин на високо равнище през 2017 г., предаде Би Би Си.

Позовавайки се на множество служители на администрацията на Тръмп с пряк достъп до информацията, Си Ен Ен съобщи, че американското разузнаване се е опасявало, че прикритието на източника може да бъде разкрито от американски чиновници.

Решението за изтеглянето е взето след среща, в която президентът Доналд Тръмп неочаквано сподели класифицирана разузнавателна информация с руски официални лица.

Смята се, че къртицата е бил най-високопоставеният и най-ценен източник на САЩ в Русия. Той бил извън вътрешния кръг на руския лидер Владимир Путин, но имал редовен достъп до него и дори да фотографира документи на бюрото му.

Според в-к „Комерсант“ това може да е бил служителят на президентската администрация Олег Смоленков. През 2017 г. той заминал със семейството си на почивка в Черна гора и изчезнал безследно. Според вестника днес той живее в щата Вирджиния.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че човек на име Олег Смоленков е работил в руската президентска администрация в периода 2016-2017 г., след което е бил уволнен. Песков уточни, че Смоленков е бил помощник на Юрий Ушаков - външнополитическият съветник на президента Владимир Путин.

Той обаче не е участвал в съвещания с Путин и длъжността му не е била високопставена, заяви още Песков в отговор на журналистически въпроси.

От ЦРУ заявиха, че предположенията за изтегляне на агент заради действията на Тръмп са погрешни.

Според Си Ен Ен повод за случилото се е среща в Белия дом между Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров, на която, както бе съобщено от американски медии, президентът на САЩ разкрил получена от Израел секретна информация за „Ислямска държава“. Присъстващи американски чиновници сигнализирали разузнавателните служби, въпреки че Тръмп не е компрометирал шпионина в Москва. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени