Eмисия новини
от 14.00 часа

Лекар припомня вкуса на детството в издадена благотворително автобиография

Всяка семейна история заслужава да се носи през времето, казва Мария Георгиева

Мария Георгиева
Снимка: Радостина Билярска

Д-р Мария Георгиева е лекар хематолог. На 13 септември тя ще представи премиерно книгата си "Горчиви гроздови зърна" в салона на кино "Влайкова" в София. Книгата е романизирана автобиография на нейното детство в родния Белоградчик. 

Мария Георгиева издава книгата с благотворителна цел. Дарява приходите си от нея на Даниел Маринов от Враца. След нелеп инцидент 21-годишното момче остава с тежко увреждане на гръбнака. Той претърпява злополука, докато работи на морето в аквапарк - след нелеп инцидент на водна пързалка той се оказва със счупен шиен прешлен и прекъснат гръбначен мозък, което води до пълно обездвижване на четирите крайника.

"Идеята за книгата възникна преди около две години, докато аз пътувах. Едно от многото ми пътувания между София и Белоградчик, моя роден град. Автобусът минава през сърцето на Северозапада, буквално, през изключително запустели села. И така, наблюдавайки през прозореца на автобуса гледките навън, това спонтанно предизвика у мен детските ми спомени за това невероятно детство, което съм прекарала в моя роден град, ваканциите на село и така тръгна идеята - като разказ, след това всеки един разказ инспирира следващ разказ и така се появи книгата", разказа в предаването "Хоризонт до обед" Мария Георгиева.

Всички герои и житейски ситуации в книгата са реални

"Ако има известни неточности, които може би ще забележат хора, които са от нашия край, познават голяма част от героите, те се дължат на избледняване на паметта. Това, което аз наистина искам да бъде избегнато, е забравата с книгата. Искам всеки един,  четейки книгата, проектирайки собствените си детски спомени върху моите и така много емоционално преживявайки я, да знае първо откъде е тръгнал. Въобще всяка една семейна история точно като моята заслужава да се носи във времето, заслужава да се предава от поколение на поколение. Книгата е посветена на децата ми, с поръката да помнят умишлено", сподели Мария Георгиева.

Навсякъде в книгата се споменава лозата пред лятната кухня. "Противоречието, което се съдържа в името на книгата (всъщност така е озаглавена една от главите в книгата), е като синоним на противоречието в много от житейските ситуации, в които попада човек и затова "Горчиви гроздови зърна". Редуване на сладки, горчиви мигове в човешкия живот", обясни д-р Георгиева.

Човек не бива да забравя откъде е тръгнал, смята тя.

Романтиката на Северозапада може да заличи помръкналата му аура

"Северозападна България през последните години има една мрачна слава, една леко отблъскваща аура. Всъщност на мен много ми се иска чрез тази романтична светлина, в която съм представила моите детски спомени въобще Северозападна България, селцата в Северозападна България през 80-те, някак си да предизвикат любопитството на хората", разказа още пред "Хоризонт" Мария Георгиева.

Д-р Мария Георгиева се е запознала с  Даниел Маринов от Враца през март, когато той е попаднал при нея като пациент. 

"Това беше самото излъчване на Дани като човек - не просто липсата на депресия, не просто липсата на негативно излъчване от него. Напротив: той има едно вътрешно сияние като човек. Всеки, който се запознае с него, той го усеща това вътрешно сияние. Една изключително силна връзка с живота. Знаете ли, той ни дава един невероятен житейски урок. Когато се запознах с него, аз разбрах, че всъщност притежавам страшно много със здравето, което имам, с това, че мога сутрин да стана от леглото, да прегърна децата си, да отида на работа, да се разходя, да спортувам. Нещо, което, за съжаление, не е възможно за хора като Дани. Не само човешката трагедия. Това, че той е на 21 години и е прикован към инвалидната количка. Семейството на Дани се състои само от неговата майка, баща му е починал преди инцидента. Майка му се грижи за него, тя не работи и става дума за един много сериозен финансов дефицит в семейството."

Повече за книгата и дарението чуйте в звуковия файл.


Още от