Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен: Новият екип на ЕК ще оформи европейския път на развитие

ЕС никога няма да бъде военен съюз, подчерта председателят на комисия

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При представянето на състава на новата Европейска комисия, председателят ѝ Урсула фон дер Лайен заяви:

"Този екип ще оформи европейския път: ще предприемем смели действия срещу изменението на климата, ще изградим партньорството си със САЩ, ще определим отношенията си с един по-самоуверен Китай и ще бъдем надежден съсед, например за Африка".

Фон дер Лайен също така отбеляза, че НАТО винаги ще бъде основният съюз за колективна сигурност в Европа, но в същото време тя подчерта: "Европейският съюз никога няма да бъде военен съюз".

В отговор на въпрос на депутат от Европейския парламент за целта на новата Генерална дирекция по въпросите на отбраната, председател на Комисията обясни, че е "разумно" да се работи съвместно с НАТО по определени въпроси в областта на отбраната, като ЕК ще бъде включена в този процес чрез новата си дирекция.

Новият президент на ЕК номинира ирландеца Фил Хоган за европейски комисар по търговията, което означава, че той ще води бъдещите търговски преговори в ЕС, включително и поемането на отговорността за предстоящите преговори с Великобритания след Брекзит.

"Мисля, че комисарят по търговията, който ще трябва да се справи с бъдещото търговско споразумение, за което ще преговаряме с Великобритания, е отличен избор“, каза Урсула фон дер Лейен пред репортери, докато представя новия си управленски екип. "Той е известен като твърд и справедлив преговарящ", допълни тя.

Трябва да се има предвид, че ЕК договаря търговски споразумения с други държави от името на страните - членки на ЕС. След като Великобритания напусне, като понастоящем Брекзит е планиран за 31-ви октомври, Лондон ще бъде изправен пред дългата и трудна задача да създаде нови търговски отношения с европейските си партньори.

Фил Хоган, чиято страна - Република Ирландия вероятно ще бъде особено тежко засегната икономически от Брекзит, ще обедини усилията си с бившата заместник-преговаряща за Брекзит Сабине Веянд, която през юни бе назначена за генерален директор за търговската към ЕК.

Хоган, който никога до сега не се беше въздържал публично да критикува подхода на Великобритания по време на преговорите за Брекзит, посочи, че дори ако тази година бъде постигнато споразумение за оттегляне, ще отнеме още шест до осем месеца, преди държавите-членки на ЕС да се споразумеят за мандат, който да му позволи да започне в бъдеще търговски преговори с Лондон.

Той обаче отбеляза, че Брезкит без сделка ще създаде още по-голямо забавяне, повтаряйки позицията на ЕС, че основните проблеми в процеса на развод с Великобритания са правата на гражданите, финансовото уреждане и ирландската граница, като всички те все още трябва да бъдат договорени.

До момента Фил Хоган изпълнява функциите на комисар по земеделието.

В туит след представянето на новата ЕК ирландският премиер Лео Варадкар заяви: "Назначаването на Фил Хоган за еврокомисар по търговията е много положително развитие за Ирландия. Ние търсихме основен икономически ресор в новата Европейска комисия и съм много доволни, че успяхме да го осигурим".

Новият екип на Фон дер Лайден трябва да встъпи в длъжност на 1-ви ноември, след като преди това бъде проучен от Европейския парламент.

Фил Хоган ще води и търговските преговори със САЩ на фона на дълбоките напрежения заради заплахите на американския президент Доналд Тръмп да наложи тарифи върху вноса на европейски стоки и по-специално на европейски автомобили и части за тях.

Още днес той вече "захапа" Доналд Тръмп, като заяви, че ще се стреми да убеди президента на САЩ да види "грешките в своята политика" и да се откаже от някои от своите "необмислени" търговски политики.

Администрацията на Тръмп обвини нееднократно настоящият екип на Европейската комисия, че бавите преговори за ново, ограничено търговско споразумение. Екипът на ЕС, воден от комисаря Сесилия Малмстрьом обаче, настоява, че "топката" е в ръцете на американците.

Наскоро Доналд Тръмп също така беше разгневен от агресивните действия на ЕС за налагане на солени по размер глоби на големи американски технологични гиганти по обвинения за пазарни злоупотреби, които доведоха до глоби за милиарди долари на фирми като Google и Microsoft.

Но настоящият европейски комисар по въпросите на конкуренцията - Маргрете Вестагер ще запази поста си и дори ще получи допълнително повишение, като тя стане изпълнителен вицепрезидент на ЕК.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени