Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът очаква неоспорими факти за шпионажа в полза на Русия

Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. За това очаквам от следствието да представи  неоспорими факти, каза президентът Румен Радев в Пловдив по повод шпионския скандал.

„В противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий. Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси“, каза държавният глава.

На журналистически въпрос дали вижда атака срещу него с разпита на социолога  Живко Георгиев, който е член на Стратегическия съвет към президентството Румен Радев отговори, че здравия разум напуска българското политическо пространство и особено управляващите.

"Безсилието се изражда в търсене на враг"

По думите му тази тема е толкова нелепа, че човек не може да я коментира.

„Мисля, че безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети – Шенген, еврозона, мониторингов механизъм стратегически инвеститори, се изражда в паническо търсене на враг“, каза още Радев.

Според него така се е правило и в миналото, и в настоящето, така че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес.

За Радев ресорът на Мария Габриел е важен

В Пловдив Румен Радев  коментира и ресора „Иновации и младеж“, който бе даден на българския еврокомисар Мария Габриел.

Той е го определи като важен и допълни, че очаква България да има активна роля в него. Държавният глава подчерта, че не разглежда ресорите с това какъв финансов обем от средства съдържат в себе си и колко ще разпределят. 

Не е това въпросът, каза президентът и поясни, че  Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена.  По думите му това е залегнало във всички европейски стратегически документи. Това не може да се получи без иновации и без активното участие в работата с младежта на Европа. „Там е бъдещето и очаквам България да има активна роля в този ресор“, коментира Румен Радев.

Откриване на нова инвестиция в Пловдив

В Пловдив държавният глава Румен Радев преряза лентата на най-новата инвестиция в бившия Стъкларски завод, който е собственост на португалска компания. Инвестицията е в размер 57 милиона лева и е първата част от 5-годишна програма, в рамките на която в предприятието ще бъдат вложени 150 милиона лева през следващата година и още 140 милиона лева до 2025 година. 

Новата мощност е пещ с четири производствени линии, които ще произвеждат 120 хиляди тона стъкло на година. Така предприятието запазва позициите си на най-големия завод в Югоизточна Европа за стъклен амбалаж.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия