Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на Корбин ще проведе кампания за втори Брекзит референдум при едни предсрочни избори

Джеръми Корбин, лидер на Лейбъристката партия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на лейбърсите Джереми Корбин заяви във вторник, че партията му ще проведе кампания за втори референдум за Брекзит преди следващите парламентарни избори, който "предстоят".

Неговата партия обаче няма да позволи на премиера Борис Джонсън да диктува условията, когато да се проведат предсрочни общи избори, добави Корбин.

"Трябва да се гласува с възможности за напускане и за оставане в Европейския съюз", подчерта той в своя реч на конференцията на конгрес на профсъюза за търговия.

Според него трудещите се в Обединеното кралство ще платят цената на евентуален Брекзит без сделка.

Джереми Корбин подчерта, че първият му приоритет е да спре Брекзит без сделка, като отбеляза, че подобен негативен сценарий ще означава де факто Брекзит сделка по вкуса на Доналд Тръмп (Тръмп-Брекзит сделка), последвана от неравностойна търговска сделка на Лондон с Вашингтон.

"Това би ни оставило на милостта на Тръмп и на големите американски корпорации, които "точат заби" да навлязат по-навътре в нашата Национала здравна система (NHS), да забият погребалната камбана за нашата стоманодобивна индустрия и трайно да ограничат правата и защита на работниците", предупреди водещият британски опозиционен политик.

Междувременно говорителят на "Даунинг стрийт" 10 Джеймс Слак заяви, че премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е подчертал, че иска Брекзит сделка и може да се очаква да разговаря с други европейски лидери през следващите седмици.

Дейвид Фрост, главният британски Брекзит преговарящ, ще посети Брюксел в сряда и отново в петък, за да продължи преговорите, добави г-н Слак.

Борис Джонсън пък ще се срещне по-късно днес с лидера на Демократическата юнионистка партия Арлин Фостър, за да бъдат обсъдени "редица въпроси", включително и разговори във връзка със Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС.

По-рано днес самият Арлин Фостър каза, че т.нар. "предпазен ирландски граничен механизъм" в сделката за Брекзит продължава да бъде неприемлив, но изрази надежда, че все пак може да се намери разумно споразумение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна