Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел има амбицията да утрои средствата по „Еразъм“

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Мария Габриел си поставя като една от целите в новия си ресор да постигне тройно увеличаване на средствата по програмата „Еразъм“ - до 45 млрд. евро през следващия програмен период. В новата Европейска комисия тя ще отговаря за сектора „Иновации и младеж“.

Мария Габриел благодари на председателката Урсула фон дер Лайен заради това, че най-сетне е поставила под една шапка елементите на т.нар. „златен триъгълник“ - наука, бизнес и образование, което според нея издига много високо в дневния ред на Комисията иновациите и младите хора.

Тя определи този факт като „признание за България“ и свършеното по време на нейното председателство.

„Мащабен и стратегически ресор“

На въпрос дали запазва контрол върху досегашния си ресор, тя отговори:

„В голямата му част – да. Една част от неговите съставни част ще бъдат изцяло под мое ръководство. В писмото на президентката (Урсула фон дер Лайен), което получихме и където много детайлно се описва голямата мисия на този толкова мащабен и стратегически ресор, се посочва, че ще отговарям изцяло за финансирането. И в новия начин, по който ще функционира програмата „Хоризонт Европа“ – бюджетът знаете е 100 млрд. евро, това е третото перо в европейския бюджет след земеделие и кохезионна политика – 8%, ще отговарям изцяло за новия план за действие за цифрова грамотност“, каза Мария Габриел.

Сглобяване на екип от две дирекции

На въпрос за целите, които си поставя, тя отговори, че за нея е важно да бъде формиран един екип от две генерални дирекции, които не са работили заедно – „Иновации“ и „Образование“, за да се върне Европа на световната цифрова карта.

Специално за образованието тя подчерта:

„Нееднократно сме говорили за изтичането на мозъци, за необходимостта да задържим талантите си тук в Европа. Затова знаем от какво имат нужда младите хора – не само от средства. Програмата „Еразъм“ имаме амбицията да я увеличим тройно като бюджет“.

Между 30 септември и 8 октомври трябва да бъде изслушването в Европейския парламент на всички еврокомисари, отговори Мария Габриел на въпрос на „Хоризонт“.

Запитана дали има опасения предвид новата конфигурация, тя отговори лаконично: „Никога не бих си позволила да подценя упражнението „изслушване“ пред Европейския парламент“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна