Eмисия новини
от 14.00 часа

Джордж Сорос приветства политиката на Тръмп относно Китай и особено по отношение на "Хуавей"

Джордж Сорос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политиката на САЩ по отношение на Китай е "най-голямото - и може би единствено - външнополитическо постижение на администрацията на Тръмп", заяви милиардерът-инвеститор и ръководител на фондация "Отворено общество"  Джордж Сорос пред "Уолстрийт джърнъл".

Сорос нарече Китай "опасен съперник в изкуствения интелект и в машинната обработка на данни", но посочи, че САЩ ще остане на върха в този бизнес над Китай, докато компанията "Хуавей" (Huawei) остане включена в т.нар. "черен списък".

Милиардерът също така заяви: "Докато "Хуавей" остава в черния списък с предприятия, тя няма да има решаващи технологии и ще бъде сериозно отслабена“.

Той добави: "Ако обаче републиканците позволят на г-н Тръмп да спаси управляваният от Комунистическата партия телекомуникационен гигант, те ще абдикират от най-основните си демократични отговорности". Коментарите му са факт, след като самата компания "Хуавей" отрече многократно, че е управлявана от китайското правителство.

Трябва да се има предвид, че Сорос е известен като важен донор на Демократическата партия в САЩ и е силен критик на президента Доналд Тръмп.


Още от