Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на Уолстрийт при предпазлива и сравително слаба търговия

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха търговията във вторник на негативна територия, тъй като инвеститорите са в предпазливо очакване на предстоящите важни заседания на ЕЦБ (този четвъртък) и на Фед (следващата седмица) и продължават да преценяват информациите около развитието на търговския спор и на преговорите между САЩ и Китай.

По-рано през деня бяха оповестени данни от Китай, показващи спад на производствените цени на изхода на предприятията с 0,8% през август ( най-силен спад от три години насам), тъй като предприятията вероятно намаляват цените, за да се справят със отслабващото търсене на фона на търговската война със САЩ, която забавя растежа на втората по големина икономика в света. Тези данни сякаш отново провокират опасения сред инвеститорите относно представянето на световната икономика като цяло.

Индексът DJIA се понижава с 65 пункта (с 0,25%), прекъсвайки (за сега) четиридневното си поредно възходящо движение, широкият индекс S&P500 се понижава с 0,53% след три поредни сесии на растеж, а технологичният индекс Nasdaq Composite спада с 0,67%, след като приключи търговия в понеделник със слабо понижение от 0,19%.

Въпреки днешния негативен старт, от началото на септември DJIA нараства с 1,6%, S&P500 - с 1,8%, а Nasdaq - с 1,6%. И трите индекса остават недалеч от техните рекордни върхове от месец юли, като DJIA и S&P500 се търгуват около и по-малко от 2% под техните исторически нива.

Акциите на Microsoft се понижават с 1,83% и оказват негативно влияние върху широкия индекс S&P500 за втора поредна сесия на търговия. Спад с 3,75% и с 3,6% бележат акциите на Visa и Mastercard, което се отразява негативно на целия технологичен сектор, който се понижава с 1,5%. Секторът, включващ компании от областта на здравеопазването, пък се понижава с близо 1,3%.

На другия полюс са банковите акции, като техният общ индекс нараства с над 1%, отбелязвайки повишение за втора поредна сесия на търговия в резултат на добрия отскок на доходността на американските държавни облигации през последните дни на търговия. Днес доходността на 10-годишните книжа на САЩ се увеличава с 2 базисни пункта към едномесечен връх от 1,66%, а на 2-годипните книжа - към триседмичен връх.

Солидно повишение с 1,53% бележи и фондовият индекс, включващ енергийните компании с оглед на продължаващото за пета поредна сесия поскъпване на петрола. Фючърсите на петрола брент с доставка през ноември нараства с 1,8% към 63,60 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през октомври - с 1,35% към 58,60 долара за барел.

Акциите на Apple се понижават предпазливо с 0,4%, като инвеститорите са в напрегнато очакване на представянето на новите модели смартфони iPhone по-късно през деня. Очакват се и детайли относно услугата на Apple за стрийминг-видео, което от своя страна може да повлияе и на търговията на акциите на водещи конкуренти в тази област като Netflix и Walt Diseny, чиито акции се понижават съответно с 0,36% и с 1,27%.

Под известен натиск от продажби се намират акциите и на останалите технологични гиганти, известни като групата FAANG, като акциите на Facebook поевтиняват с 1,2%, на Аmazon - с 1,1% и на компанията-майка на Google - Alphabet Inc. се понижават с 0,55% отчасти в резултат на стартиралите през последни дни мащабни антимонополни разследвания на редица американски щатски прокурори спрямо "Фейсбук" и "Гугъл".

По-късно днес се очаква компанията Boeing да представи месечни си доклад за доставки на нови самолети, което ще даде на инвеститорите по-задълбочен поглед върху негативния ефект от принудителното приземяване на самолетите 737 Max. Въпреки това акциите на Boeing поскъпват с 1,5%.

Солиден спад с над 3% бележат акциите на Ford Motor Co., след като късно снощи кредитната агенция "Мудис" понижи рейтинга на корпоративните облигации на автомобилния гигант до т.нар. територия "боклук" (територия на високо рискови книжа).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна