Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция и Кипър настояха Турция да прекрати газовите сондажи в кипърската икономическа зона

Турция трябва да прекрати незаконните си действия в изключителната икономическа зона на Кипър, в която Анкара извършва газови сондажи, и да допринесе за създаването на подходящ климат за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос. В тази обща позиция се обединиха на срещата си днес в Атина министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

Двамата лидери изразиха силна загриженост от „агресивните и незаконни действия на Турция” в изключителната икономическа зона на Кипър и териториалните му води, които гръцкият премиер Кириакос Мицотакис определи като „провокационни и водещи към конфликт”.

Кипър и Гърция се договориха за съвместни действия за справяне с предизвикателствата на Турция, бе посочено в съвместното изявление след разговорите днес.

Анастасиадис и Мицотакис се позоваха и на „крайната непримиримост“, демонстрирана от турския външен министър Мевлют Чавушоглу по време на посещението му в северната част на острова в понеделник. Кипърският президент нарече изявленията му „неприемливи”, предизвикващи безпокойство за бъдещото решение на Кипърския въпрос.

„Ние сме в чувствителен, повратен момент в Кипърския въпрос“, посочи Мицотакис днес, като подчерта подкрепата на Гърция за Кипър в този процес.

В съвместната си декларация премиерът на Гърция и президентът на Кипър отново заявиха абсолютната си воля за възобновяване на преговорите по същество, които да доведат до жизнеспособно и функционално решение на Кипърския проблем, без гаранти и чужди войски на острова, в съответствие с международното право и принципите на Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!