Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания и Аржентина са на полуфинал на световното по баскетбол

Отборите на Испания и на Аржентина се класираха за полуфиналите на световното първенство по баскетбол в Китай.

Испания достигна до за първи път до тази фаза от 13 години, след като се наложи над приятната изненада Полша с 90:78 във втория мач от програмата на четвъртфиналите.

В Шанхай испанците срещнаха по-сериозен отпор само до почивката, която дойде при пет точки аванс в тяхна полза - 46:41.

През второто полувреме играчите на Серджо Скариоло продължиха да доминират и авансът им стана двуцифрен, което им позволи и да затворят срещата без особени затруднения.

Най-полезен в състава на победителите бе Рики Рубио с 19 точки. 18 точки прибави Уили Ернангомес, с 16 остана Руди Фернандес, а 14 реализира Хуанчо Ернангомес.

За Полша Ей Джей Слотър вкара 19 точки, докато Адам Вачински завърши с 15.

В полуфиналите Испания ще играе с победителя от мача между Австралия и Чехия в сряда, а нов успех ще ги приближи на една победа от втора световна титла след тази от 2006 година.

За Полша пък предстои участие в двубоите за разпределение на местата от пето до осмо, като следващият съперник на тима ще бъде загубилият от мача между австралийци и чехи. 

Снимка

В другият полуфинал водени от 178-сантиметровия Факундо Кампацо и 39-годишния Луис Скола баскетболистите на Аржентина изнесоха лекция на фаворита Сърбия и го победиха с 97:87.

Гардът на Реал Мадрид завърши двубоя с 27 точки и 12 асистенции, а Скола прибави още 21 точки за шестия пореден успех на Аржентина на шампионата, който изстреля тима сред полуфиналистите.

Двубоят започна малко по-добре за аржентинците, които още в началото успяха да отворят преднина от няколко точки и да я поддържат без сериозни притеснения до началото на последната четвърт.

Тогава Сърбия се активизира и след тройка на Марко Гудурич поведе със 70:68.

Последваха обаче две точни стрелби от далечно разстояние за Аржентина и "гаучосите" на свой ред поведоха със 74:70. В тези минути играта в нападение на Сърбия не спореше, а светкавичните контраатаки на южноамериканците започнаха да им носят все по-сериозен аванс. Западните ни съседи се доближиха на 6 точки изоставане при 76:82 4:33 минути преди края след тройка на Неманя Биелица, но за повече нямаха сили.

Освен Кампаци и Скола много силен мач за победителите направи и Патрисио Гарино, който приключи с 15 точки.

За Сърбия Богдан Богданович завърши с 21 точки, 18 прибави Биелица, а Никола Йокич остана с 16.

В полуфиналите Аржентина ще играе с победителя от мача между САЩ и Франция, докато Сърбия ще се бори за разпределение на местата от пето до осмо. Освен това сърбите са заплашени и да не успеят да се класират директно за Олимпийските игри в Токио, тъй като визи за тях от световното първенство ще получат само двата най-добре класирали се европейски състава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени