Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Ресорът на България в ЕК бе договарян паралелно с поста на Кристалина Георгиева в МВФ

| обновено на 11.09.19 в 12:56
Премиерът Бойко Борисов
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов коментира ресора на българския еврокомисар Мария Габриел. Той заяви, че договарянето на отговорностите на Габриел в следващата комисия е било обвързано с директорския пост на Кристалина Георгиева в Международния валутен фонд.

За негативните коментари от страна на БСП, че България получава маловажен ресор, премиерът каза:

„Липсата на опит и младостта, на това го отдавам, на нашите политически опоненти, и откровената злоба, разбира се“.

Ресорът на Мария Габриел е „първа точка в Европа“

Премиерът подчерта, че България получава ресора „Иновации и младеж“, защото са оценени традициите у нас.

„И най-иновативни мозъци от типа на Джон Атанасов и много други. На България беше даден ресор, който освен че е първа точка в програмата на правителството, е и първа точка в Европа. Да се даде бъдеще на младите хора“.

Постът на Габриел е договарян паралелно с този, който трябва да заеме Георгиева като ръководител на МВФ, допълни Борисов.

„Една от двете глобални институции с хиляда милиарда долара бюджет. Знаете ли как се променят правила на избора на шеф на МВФ, ако няма тази огромна подкрепа за българския кандидат“.

При други обстоятелства - външен министър на ЕС

Борисов заяви още, че при други обстоятелства България е можела да получи поста на върховен представител на Европейския съюз по външната политика и въпросите на сигурността - т.нар. външен министър на съюза. За него беше номиниран испанецът Жозеп Борел.

По-рано той поздрави Габриел, че получава ресор „Иновации и образование“ в новата Европейска комисия.

Според него това е „изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро - третото по големина перо в общия бюджет на ЕС“.

„Под ръководството на Мария Габриел ще бъде програмата „Хоризонт Европа“, от която се осигурява финансирането на киберсигурността, суперкомпютрите и дигиталните хъбове", написа премиерът във Фейсбук. 

И благодари на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че е удържала думата си и ни е дала ресор, свързан с образование, иновации и нови технологии.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени