Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Стефанов: Стратегическият проблем е разделението на „фили“ и „фоби“

Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб
Снимка: Таня Величкова, БНР

Разделението на „фили“ и „фоби“ е стратегическият проблем, заяви пред БНР Боян Стефанов, председател на Младежкия консервативен клуб. Той е категоричен, че в българското общество съществува такова разделение от десетилетия.

„Задържането или пускането под гаранция на Николай Малинов, викането на разпит на Юрий Борисов е по-скоро връх на някакъв айсберг. Аз не ги съдя и не мога да соча с пръст тези двама господа. Независимо от тяхната невинност или вина, съм убеден, че в България има немалка група граждани, които къде по емоция, къде водени от някакво релативизиране на отношенията България - Запада, България - Русия, къде може би от материален интерес – видимо е, че в България има русофилски сегмент, но тази русофилия не е просто повърхностна и добронамерена привързаност към Русия, а е склонност в по-мекия случай руският интерес да се разглежда като неразривно свързан с българския, до по-крайната му форма - с пренебрегване на българския интерес в полза на руския. Ако има такъм симптом в България, то това наистина е опасно“, коментира Стефанов.

За него изказвания като тези на руските политици са крайно неприемливи.  

Изострянето на тона между София и Москва става на фона на предстоящото през октомври посещение в Москва на министър Екатерина Захариева, подчерта в предаването „Преди всички“ кореспондентът на БНР в руската столица Ангел Григоров.

Според Боян Стефанов ако тази визита се състои, то тя няма да е лека.

„България ще бъде в такава роля, в каквато до голяма степен сама се постави. Ние трябва да направим всичко възможно да не бъдем тази пешка или пионка в ръцете на един или друг“, каза той.

За реакцията на посолството на САЩ по разследването за шпионаж

По повод изявлението на посолството на САЩ в България, че са запознати „с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж“ и че „САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние“, Боян Стефанов каза:

„Американската дипломация по някакъв начин морално оправдава тези разследвания и обвинения. От гледна точка на българския интерес е абсолютно излишно САЩ да го правят, защото това е български вътрешен въпрос. Това, което американците са направили, не ни е от особена полза. Може би единствено показва някакво сплотяване на лагера, в който сме. България трябва да отстоява, че това е въпрос на нейна суверенна територия и който тя ще разреши“.

Стефанов изказа мнение още, че реакцията на външния ни министър за руската изложба е била адекватна.

Обобщението на Ангел Григоров за реакциите в Москва след шпионския скандал и коментара на Боян Стефанов може да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени