Eмисия новини
от 07.00 часа

Увеличават броя на децата в паралелките за първи клас в Бургас

Най - много желаещи за учители има в началния етап и при целодневната организация на обучение.

Снимката е илюстративна.
Снимка: Архив БНР

Много силен интерес има към паралелките за първи клас в бургаските училища. За това броя на учениците в една паралелка се увеличава с още един, съобщи Виолета Илиева - началник на Регионалното управление на образованието.

„Това означава, че стандартните 24 деца в паралелка, съгласно заповедта на министъра, която е по наше мотивирано предложение и на Община Бургас, вече са 25. Всички директори днес и утре ще имат обява за допълване на всяка една от паралелките на първите класове с по едно дете. 92 паралелки с по 25 деца за община Бургас“, обясни тя.

Илиева обяснява засиления интерес с много завърнали се семейства от чужбина, както и новодошли  да работят и живеят в морския град, които записват децата на училище. Според нея положително е и въздействието от реализираната програмата на община Бургас „Първокласно начало“. По нея бяха обновени всички 92 класни стаи за първокласници. Освен в ремонтирани  помещения, децата ще бъдат обучавани и с нови интерактивни методи.

Най - много желаещи за учители има в началния етап и при целодневната организация на обучение. Трудно се намират преподаватели по физика, химия и биология, съобщи Виолета Илиева.

„Може би защото хорариумът от часове е по-малко отколкото при българския език и математика. Мисля, че училищата ще набавят такъв вид специалисти, тъй като обикновено тези хора имат и по две специалности – химия и биология; физика и химия. Те са мобилни и адаптивни към покриване на два предмета от една културна образователна област“, допълни тя.

Продължава назначаването на нужните кадри за учителските места във всички училища в Бургаска област. До началото на учебната година навсякъде ще има осигурени преподаватели по различните предмети, съобщи Виолета Илиева.     


Още от

Днес е първият учебен ден

публикувано на 16.09.19 в 04:08

НАТФИЗ открива учебната година

публикувано на 15.09.19 в 09:55