Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шиндзо Абе назначи нови министри в японския кабинет

Спекулациите за наследник на премиера се съсредоточиха върху екоминистъра

2
Шиндзо Абе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският премиер Шиндзо Абе назначи днес нови министри на външните работи и на отбраната и повиши популярна изгряваща политическа звезда в промени в кабинета, които подхраниха спекулациите за неговия наследник на поста, предаде АФП.

Всички членове на японското правителство връчиха оставките си на Абе днес заради промени в състава му.

Впечатляващото назначение за екоминистър на Шинджиро Коидзуми, 38-годишният син на обичания бивш министър-председател Джуничиро Коидзуми, предизвика вълна от слухове за бъдещето на фона на наближаващия край на „епохата Абе“.

„Абе възнамерява да започне открита надпревара за избор на следващ премиер или дори и този след наследника му“, коментира икономистът Йошимаса Маруяма.

Любимец на японските медии Шинджиро Коидзуми получи невиждано отразяване на скорошната си сватба с телевизионната водеща Кристел Такигава, която бе обявена в офиса на премиера.

Той е третият най-млад министър, назначен след края на Втората световна война в страна, в която възрастта е ценена в политиката и в много други сфери на живота.  

През ноември Абе ще стане най-дълго служилият премиер на Япония, се очаква да се оттегли на изборите за ръководство на своята Либералдемократична партия.

Досегашният външен министър Таро Коно поема отбраната, което може да се разчете като знак, че Абе подкрепя неговата решимост в неотдавнашните все по-остри спорове с Южна Корея.

Тошимицу Мотеги, водил досега от японска страна консултациите със САЩ по търговските въпроси след излизането на Вашингтон от Транстихоокеанското партньорство, вместо икономическото съживяване ще се залови с дипломацията.

Общо 13 са новите лица в кабинета, включително Коидзуми. Дамите са две и ще отговарят за вътрешните работи и олимпийските игри. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия