Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 24 до 30 септември в кино "Люмиер"

12 нови и класически ленти показват легенди в "Танц Филм Фест"

Снимка: kinomania.bg
Най-новите филми за класически балет и модерен танц ще бъдат прожектирани в кино "Люмиер Лидл" като част от Танц Филм Фест в рамките на Киномания.

От 24 до 30 септември любителите на танцовото изкуство ще могат да се насладят на общо 12 филма от програмата, сред които са както утвърдени заглавия, така и на премиерни за страната ни филми. Те обхващат няколко категории, сред които премиерни заглавия, класически балет и велики филми за балета, модерен танц, документални филми и фламенко.

От 5-6 години обмислям подобна програма. Има достатъчно много филми и снимани постановки. Когато се появи филма „Рудолф Нуреев: Бялата врана“ на Ралф Файнс, реших, че моментът е дошъл – обясни пред Радио София Владимир Трифонов.
Филмът почти не е показван в други страни.
В програмата са включени още 2 филма, свързани с легендарния балетист.

За любителите на фламенкото е филмът „Лос Тарантос“ (1963), който също не може да бъде видян другаде. Режисьорът Франсиско Ровира-Белета фактически изпреварва с около 20 години Карлос Саура, а лентата е с номинация за „Оскар”.

Включени са, разбира се, и съвсем нови филми – като „И след това танцувахме“ (2019, реж. Леван Акин) и „Юли“ (2018, реж. Исиар Болайн).

Чуйте повече подробности в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна