Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дойче банк" прогнозира понижаване на лихвите от Федералния резерв с още 100 базисни пункта

"Дойче банк" прогнозира, че Федералният резерв на САЩ ще понижи с още 100 базисни пункта (с 1%) водещата американска лихва и очаква забавяне на икономическия растеж под 1,5% до средата на 2020-а година, ако се приеме, че няма да има допълнителна ескалация на търговската война между САЩ и Китай.

"Ако конфликтът обаче са разрасне, САЩ рискуват нулеви лихвени проценти и лека икономическа рецесия", посочи Дейвид Фолкертс-Ландау, който е главен икономист на Дойче банк, цитиран от Ройтерс. Той също така каза, че Европейският съюз е изложен на още по-голям риск от рецесия.

През юли Федералният резерв намали лихвите си за първи път от повече от едно десетилетие, опитвайки се да компенсира превантивно негативното отражение върху САЩ на търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай и на глобалното икономическо забавяне.

Междувременно участниците на паричните пазари оценяват още едно намаляване на федералната фондова лихва 25 базисни пункта на двудневното заседание на Фед, което ще се проведе през следващата седмица (на 17-и и 18-и септември).

"Нашите икономисти в САЩ преразгледаха прогнозите си за икономическия растеж до голяма степен в резултат на търговската несигурност“, отбеляза Фолкертс-Ландау и добави: "Производството се свива, а в иначе силният пазар на труда се появяват пукнатини“.

Според него "по-големи действия от страна на Фед ще повишат натиска върху другите централни банки да реагират по адекватен натиск". Той също така посочи, че анализаторите на банката очакват в четвъртък (12-ти септември) ЕЦБ да намали лихвите и евентуално да рестартира програмата за покупки на активи, известна като "количествени улеснения".

"В определен момент обаче все по-отрицателните лихвени ставки ще станат контрапродуктивни. Не сме сигурни къде точно се намира повратната точка, но би било по-добре да не експериментираме с втората по големина икономическа зона в света“, посочи главният икономист на "Дойче банк".

В Китай растежът безспорно се забавя поради неблагоприятното въздействие на американските тарифи, но управляващите в Пекин разполагат с известна възможност за отговор, отбеляза Фолкертс-Ландау.

Той също така посочи: "Въпреки че нашите икономисти смятат, че рецесията може да бъде избегната, не бих се изненадал, ако ЕС навлезе в рецесия, като САЩ също могат да се приближат към нея. Моят централен сценарий все още е, че политическите мерки от страна на Фед ще позволят на САЩ да избегне подобен икономически спад, но вече не съм толкова уверен в това".

Фолкертс-Ландау вярва, че агресивното облекчаване на паричната и лихвена политика от страна на ЕЦБ "ще служи само за отслабване на доверието на инвеститори и потребители и че това ще бъде последният пирон в ковчега на разширяването".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!