Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Михаил Околийски: Дезинформацията за ваксините крие рискове

Снимка: БГНЕС

Социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм въвеждат нова функция за борба с разпространението на невярна информация за ваксините. Изкачащи прозорци ще се появяват в платформите на социалните медии, когато потребител търси съдържание, свързано с ваксина и посещава групи и страници, свързани с ваксини. Ако потребителят използва мрежите от САЩ, то този прозорец ще го свързва с центровете за контрол и превенция на заболяванията в страната за достоверна информация за ваксините, а потребителите извън САЩ ще бъдат пренасочвани към информация от Световната здравна организация.

"Много хора прекарват даже твърде много време, особено младите хора, в социалните мрежи и когато се стигне до дезинформация, каквато е в случая тезата, че ваксините  биха могли да бъдат опасни и насочването към валидна информация от Световната здравна информация, това би могло да спасява животи. Така че капка по капка или поточе по поточе, започва да се образува една река от валидна и основана на доказателства информация", каза пред "Хоризонт" доц. Михаил Околийски,  управляващ офиса на Световната здравна организация в България.

Ако човек попадне на неточна информация, може да има опасни последствия за здравето му, предупреждава Околийски.

"Ако човек попадне на подобен тип грешни твърдения, това нещо може да застраши не самия възрастен, а неговите деца, като например се пропусне прием на ваксина или  изобщо децата не се ваксинират. Виждаме, че в последните години не само СЗО, ами така много национални правителства са изключително притеснени от увеличените нива на заразяване с морбили и над 80 000 човека са се заразили само в Европейския съюз", посочи той, като уточни, че данните са за 2018 година. У нас през тази година с морбили са се заразили 1 200 души.

"Темповете на разпространение на тези инфекциозни заболявания са много високи и когато това е съчетано с една доста структурирана и незнайно откъде подкрепена финансово кампания срещу ваксините. Това нещо води до заплаха. Неслучайно Световната здравна организация определи дезинформацията и действията на анти-ваксиналните движения като една от глобалните заплахи, една от десетте глобални заплахи за здравето на хората по света."

Няма никакви доказателства, че ваксините представляват риск за здравето, твърди доц. Михаил Околийски.

"Има други заразни заболявания като грипа, който също може да бъде предмет на ваксиниране и поради това много добра тенденция е, че Министерството на здравеопазването в България прие нова национална програма за ваксинация срещу грипа за хората, които са най-уязвими - това са възрастните хора над 65 години, защото там смъртността след заразяване с грипа е много висока, при тях усложненията достигат до 80% от случаите. Населението, което е над 65 години, в много малък процент се ваксинира, както и общото население. Досега горе-долу около 2,5 - 2,9% от населението се ваксинираше, а тази програма, която министерството създаде, цели да вдигне този процент през годините до 20-30 %. Много може да се говори за ползата от ваксините. Този разговор трябва да се води с научни аргументи, много обосновано, спокойно. Ние проактивно трябва да намерим диалога с родителите, защото разбираемо, че много родители, които не ваксинират децата си не го правят, за да им причинят зло, а защото си мислят, че по тази начин предотвратяват някакви усложнения."

Както има много добри общопрактикуващи лекари, така има и хора, които формално си вършат работата, коментира още експертът.

"Един от проблемите, който беше установен по време на мисия на Световната здравна организация в България съвместно с Министерството на здравеопазването е, че много лични лекари издават необходимите бележки за записване в училище или в детска градина на децата, че те са ваксинирани, а всъщност не са поставили ваксината. Това граничи с безотговорността и с престъпното поведение даже бих казал." 

Мнението на Михаил Околийски в детайли чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна