Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През ноември излизат резултати от национално проучване на бърнаута сред учителите

Снимка: архив

КТ „Подкрепа“ и Пловдивският университет са партньори в мащабно изследване за синдрома на професионалното прегряване сред учителите. Първият метод е сертифициран метод за оценка на стреса в работата, а вторият – авторски въпросник за влиянието на социодемографските фактори. Очаква се обобщените резултати да излязат в края на ноември.

„В Европа от няколко години много сериозно се заговори за „прегарянето“ във всички професии. За „прегарянето“ на учителя ние знаем отдавна“, коментира в предаването „хоризонт до обед“ председателят на Синдикат „Образование“ в „Подкрепа“ Юлиян Петров. Той цитира данни, актуални преди 20 години, сочещи 5% „прегаряне“ за година. „На база на тия 5% за 20 години учителят е напълно изхабен и не му е останала никаква енергия да работи своята работа.“

Пловдивският университет е получил задача от МОН да направи национално изследване с разделяне на територията на страната на 6 зони, което да даде картина за бърнаут синдрома при учителите и справянето им с хроничния стрес, обясни Петров.

Като припомни, че средната възраст на българските учители е много над средните европейски нива, той изрази надежда, че когато излязат окончателните резултати, ще се изработи национална политика за тази важна професия.

„И оттам нататък следва нашата работа като синдикат да договорим за всички български учители такива компенсаторни механизми, които да ги съхранят до 65-годишна възраст.“

Един от механизмите е по-ниската пенсионна възраст, което е факт от миналото, но „сякаш това е една по-трудна борба и българското общество не е готово за това да припознае учителя като втора категория труд“, посочи Юлиян Петров. По думите му, по-традиционен за Европа механизъм е компенсаторният – за облекчен режим на годишната и седмична норма.

Важно за цялото българско общество е учителят да бъде в кондиция, в добро психическо и физическо здраве до края на работния си стаж, допълни синдикалистът.

„Може би ще установим много трудно физическо и психическо състояние на база на това „прегаряне“, а българското общество няма полза от такива учители. Ние трябва да ги спасим, да им помогнем, да направим така, че те да се възстановят и да бъдат полезни на своите ученици.“

Онлайн платформата за проучването вече работи, съобщи Юлиян Петров и апелира към учителите да бъдат активни и да вземат участие. Преподавателите, които искат да се включат, трябва да имат поне 3 години трудов стаж. Те ще получат индивидуална покана от платформата с определен код.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени