Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландски съд постанови като незаконно решението на Борис Джонсън да разпусне британския парламент

Шотландски съд постанови в сряда, че решението на британския премиер Борис Джонсън да разпусне временно парламента преди крайния срок за Брекзит е незаконно.

Жалбата до съда на Шотландия беше подадена от 75 опозиционни депутати, които твърдяха, че решението на Джонсън да прекрати парламентарната сесия в продължение на пет седмици е незаконно и противоречи на неписаната конституция на Обединеното кралство, тъй като има за цел да преустанови парламентарния дебат и евентуалните действия срещу Брекзит.

Съдът се съгласи с тях и отмени предишно решение от по-рано този месец, в което се казваше, че заведеното дело е "неправомерно".

Върховният съд в Лондон също отхвърли подобно оспорване в края на миналата работна седмица.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че ще обжалва днешното решение на шотландския съд във Върховния съд на страната. Последният насрочи спешно изслушване по делата, заведени в Шотландия и Англия, за 17 септември, заедно с трето дело, повдигнато в съдилищата в Белфаст, Северна Ирландия.

Сериозността на положението провокира консерватора Доминик Грийв, бивш правителствен юридически съветник, да заяви:

„Ако случаят е, че правителството е подвело кралицата с причините за разпускане на парламента и мотивите за този ход, това е сериозен въпрос.Според мен Борис Джонсън трябва да подаде оставка и то скоро“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени