Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезщетяват или обезценяват имоти на собственици около бул."Ломско шосе"

| обновено на 11.09.19 в 17:17
4
Собственици на имоти около "Ломско шосе" протестираха, но видим резултат няма
Снимка: Facebook

Днес ще ви запознаем с проблема на собственици на имоти по бул."Ломско шосе", където е предвидено бъдещо разширение на пътната мрежа и съответно отчуждаване на имоти  попадащи в променения устройствения план.

На 30.07.2019 г.  те разбират, че Столичната община е обявила процедура по отчуждаване на поземлени имоти във връзка с реализиране на обект „разширяване и реконструкция на бул. "Ломско шосе" в участъка от ул. „Лазарица” до Околовръстен път гр. София, като е пуснато обявление в интернет на основание чл. 25, ал.1 от Закона за общинската собственост, което уведомява собствениците на поземлени имоти със суми за обезщетение на засегнатите имоти.

Кога е взето решението за промяна на пътната мрежа, как се стига до оценките на имоти и могат ли гражданите да запазят своите домове?

Отговори търсим в днешното издание на Вашия глас.

Собствениците недоумяват защо оценките на имотите им са в пъти по ниски от реалните цени на имотния пазар. 

Търсейки адекватна информация  На 31.07.2019 г. Васил и Детелина Цветанови , отиват в дирекция „Инвестиционно отчуждаване”. От там те получават  отговор, че Столичната община е сключила договор с фирма, направена е оценка на имотите от независим оценител, който е изготвил експертна оценка.

Съмненията стават още по-сериозни, защото никой не е правил оглед на техния имот в присъствието им. Имот е закупен през 1994 г. Цветанови разказват кога са закупили своя имот и с какъв статут е бил той тогава.

Чуйте каква е тяхната история:

Девет от имотите около „Ломско шосе“ вече са изкупени, остават още 48 имота, обясни кметът на район Връбница Младен Младенов.

Преди години сумите за отчуждание са били 10 пъти по-високи, отколкото сега, твърди друг от собствениците - Стоян Стоянов. На него му предлагат по около 25 лв. на кв. метър.

За съжаление не можахме да уговорим среща с директорката на дирекция  „Инвестиционно отчуждаване", но получихме отговор по казуса в писмен вид, който гласи:

„Производство по отчуждаване на имоти, засягащи се от изграждането на обект - публична общинска собственост, се осъществява по реда на Закона за общинската собственост.

Съгласно разпоредбата на чл. 22, ал. 3 от ЗОС общината възлага определянето на равностойно парично обезщетение за имотите, предвидени за отчуждаване, на оценители, отговарящи на изискванията на Закона за независимите оценители.

Равностойното парично обезщетение се определя по реда и условията на чл.22, ал.5  и следващите от ЗОС, във връзка с § 1 от допълнителните разпоредби на ЗОС.

Оценките за 48-те поземлени имота по проект „Разширение и изграждане на бул. „Ломско шосе“ в участъка от ул. „Лазарица“ до Околовръстен път“, район „Връбница“ са възложени и изготвени от независим оценител - юридическо лице, сключил рамков договор със Столична община - фирма „М консулт комерс“ ООД.

А как се извършва тази оценка?

Предстои издаване на заповеди за отчуждаване по реда на чл.25, ал.2 от Закон за общинската собственост  и тяхното връчване на собствениците на имотите. В случай, че засегнатите лица не са доволни от определения размер на паричното обезщетение, имат правната възможност да обжалват издадените заповеди пред Административен съд - София град, чието решение ще бъде окончателно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна