Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В иновативното 19-о СУ "Елин Пелин" за 5 години учениците станаха 5 пъти повече

В учебното заведение се изучават норвежки и датски език, то е към PASCH мрежата на Европа

Снимка: facebook.com/19sou
В Радиоприемница продължаваме започнатата тази седмица тематична линия. Днес говорим за иновативните училища, за иноваците в действие в образователната сфера.

По данни на МОН 395 са иновативните училища в страната, а само в София са 79.

Спецификите на учебните заведения са различни, затова и иновациите са многообразни.

Гостите днес са от 19-о средно училище „Елин Пелин“. В него се изучават английски и немски език, но и норвежки и датски (единствено такова школо в страната), има изграден център за лидери и програми по предприемачество. Допреди 5-6 години тук са учили 270 деца, а сега –1100.

Училището е привлекателно за деца и родители, а това до голяма степен се дължи на младия екип от учители. Освен това се намира на много хубаво място в „Красно село“, а подготовката е много добра не само по чуждоезиковото обучение, което започва още в първи клас, но и по всички други предмети. Това обясни директорът Клара Арабаджиева.

Отляво надясно: Калин Радулов, Мирела Петкова, директорът Клара Арабаджиева и Ивелина КазаковаУчилището е иновативно от миналата учебна година. Иновациите се състоят в чуждоезиковото обучение, в компютърното моделиране и програмиране, както и в часовете по предприемачество и бизнес. По думите на директора, всички иновации са свързани с холистичното обучение.

„Макар и да ни признаха за иновативно училище през последната учебна година, методът ни на преподаване е поне от 5-6 години - допълни Калин Радулов – учител по предприемачество и маркетинг. - При нас фокусът е практичността, приложимостта. Освен това в горните класове имаме платени стажантски програми. Стимулираме учениците да бъдат инициативни. Когато завършат, нашите възпитаници могат добре да презентират, да се аргументират, по-лесно биват наемани на работа, да се адаптират към различни предизвикателства.“

Материално-техническата ни база е много добра, смята Мирела Петкова – преподавател по география, икономика и предприемачество. Това се е отразило на дигитализацията (по-малка административна тежест), както и на свободата за работа и развиването на меки умения.

През миналата година в началния етап 60 деца са се записали за участие в международната олимпиада по английски – не скри гордостта си Ивелина Казакова – учител по английски език. И допълни постиженията и спечените места.

19-о средно училище „Елин Пелин“ е първото в София (и второ в страната) в PASCH („Училищата: партньори за бъдещето“) мрежата, която включва около 2000 немскоезични школа в Европа.

Още за иновациите и други привлекателни предимства на това столично училище чуйте в разговора от предаването.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна