Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремикс на Котарашки на финала в конкурс на Би Би Си

БНР Новини
Никола Груев – Котарашки в студиото на „Време и половина“
Снимка: Таня Димова

Просто късмет, така си обяснява успеха Никола Груев – Котарашки. Той е архитект по образование, но от години се занимава с музика. Забелязва го  немския продуцент Хенри Ернст, с който работи и до днес. Музикалните компилации, които Котарашки прави за удоволствие достига до слушатели от цял свят. А сега го нарежда и в топ 6 на музикантите, стигнали до финала в конкурса на Би Би Си за ремикс на един от записите на легендарния британски изследовател сър Дейвид Атънбъро. Звукозаписът е на цели 63 години. Сега в него са преплетени мотиви от българския фолклор. Именно това отличава работата на Котарашки.

Той експериментира като смесва традиционни мотиви от българския фолклор с електронна музика, джаз и хип-хоп. Котарашки не се възприема като музикант, но се забавлява с това, което прави.

Във „Време и половина“ той ни разказа за неговата формула на успеха, а също и за участието си в конкурса на Би Би Си, който продължава до 15 септември и в който все още можете да вземете участие като гласувате за ремикса на Котарашки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна