Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Всички българо-руски проекти попадат вече в нов контекст

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

"Наблюдаваме една пародия на управление, в която никой не си признава, че знае за онова, което се случва, никой не иска да извади каквито и да е изводи и никой не иска да поднесе интерпретация, обяснение за пред хората, какво се случва и какъв е залогът в това начинание". Това каза пред БНР политологът Борис Попиванов във връзка с разследването за шпионаж и повдигнатото обвинение на Николай Малинов - председател на "Русофили".

"Премиерът Бойко Борисов твърди, че тепърва научава какво се случва, министърът на вътрешните работи обяснява, че едва ли не в последния момент е поискано съдействието на МВР, имаме различни инстанции, които не могат да обяснят откъде тръгва и каква е логиката на този скандал", уточни политологът в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт".

Според него базовата рамка на разследването опира до значението на обвинението в шпионаж:

"Това престъпление трябва да бъде разглеждано в един нов контекст в 21-ви век, на мястото на националните държави, на мястото на обществата, на контактите на хората с чужбина, за да можем да знаем в едно общество кое е разрешено и кое е забранено". 

Попиванов коментира, че поднесените от ДАНС и Прокуратурата подробности по случая не дава основание да мислим в каква посока ще се развие самото обвинение.

По думите му много от въпросите са още без отговори. "Надявам се в скоро време да се изясни кой с какво е прегрешил и какво наказание ще понесе за това си прегрешение", каза той.

Политологът заяви, че вече попаднат в нов контекст всички общи проекти на България и Русия. "Бойко Борисов е ограничен силно от последните действия на МВнР, на ДАНС и Прокуратурата", смята той.

Мнението на Попиванов е, че скандалът ще бъде използван в кампанията за местните избори. 

Интервюто на Лъчезар Цветков с Борис Попиванов в ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна