Eмисия новини
от 14.00 часа

Китай привика германския посланик заради хонконгски антиправителствен активист

Германският посланик в Пекин Клеменс фон Гьотце беше привикан в сряда от външното министерство на Китай, след като Министерството на външните работи на Германия разгневи властите в Пекин, провеждайки "неуважителен" прием с Берлин участието на Джошуа Уонг, един от известните антиправителствен активист в Хонконг.

Китай заяви, че разполага с доказателства за чужда намеса в хонконгските протести. "Крайно погрешно е германските медии и политици да се опитват да се включат в антикитайската сепаратистка вълна в Хонконг", заяви външното министерство на страната.

Повод за скандал даде факта, че германският външен министър Хайко Маас беше домакин на Джошуа Уонг в Берлин на 10-и септември. Събитието беше използвано от активистът, който заяви, че протестите в родния му град "трябва да продължат" и направи паралел със събитията в Берлин в края на осемдесетте години на миналия век.

"Срещата между външния министър на Германия и хонконгския активист Джошуа Уонг изпрати много негативни сигнали за двустранните отношения", заяви в сряда и китайският посланик в Германия, като потвърди, че външното министерство на Китай е привикало германския посланик, за да изрази своя протест.

Посланикът в Германия Ву Кен също така заяви, че Китай има достатъчно доказателства, че чуждестранните сили са се намесвали в Хонконг по време на протестите и изрази увереността на Пекин, че правителството на Хонконг може да изпълнява своите задължения.


Още от
Танкерът „Стена Имперо“, плаващ под британски флаг, бе задържан на 19 юли.

Иран пуска британския танкер

публикувано на 23.09.19 в 15:01

Акценти от чуждестранния печат

публикувано на 23.09.19 в 10:05