Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай привика германския посланик заради хонконгски антиправителствен активист

Германският посланик в Пекин Клеменс фон Гьотце беше привикан в сряда от външното министерство на Китай, след като Министерството на външните работи на Германия разгневи властите в Пекин, провеждайки "неуважителен" прием с Берлин участието на Джошуа Уонг, един от известните антиправителствен активист в Хонконг.

Китай заяви, че разполага с доказателства за чужда намеса в хонконгските протести. "Крайно погрешно е германските медии и политици да се опитват да се включат в антикитайската сепаратистка вълна в Хонконг", заяви външното министерство на страната.

Повод за скандал даде факта, че германският външен министър Хайко Маас беше домакин на Джошуа Уонг в Берлин на 10-и септември. Събитието беше използвано от активистът, който заяви, че протестите в родния му град "трябва да продължат" и направи паралел със събитията в Берлин в края на осемдесетте години на миналия век.

"Срещата между външния министър на Германия и хонконгския активист Джошуа Уонг изпрати много негативни сигнали за двустранните отношения", заяви в сряда и китайският посланик в Германия, като потвърди, че външното министерство на Китай е привикало германския посланик, за да изрази своя протест.

Посланикът в Германия Ву Кен също така заяви, че Китай има достатъчно доказателства, че чуждестранните сили са се намесвали в Хонконг по време на протестите и изрази увереността на Пекин, че правителството на Хонконг може да изпълнява своите задължения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна