Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават безплатните прегледи във Втора градска болница

Снимка: Втора МБАЛ

Продължава кампанията за безплатни прегледи на белите дробове, която се провежда в общинската Втора МБАЛ по инициатива на сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести", припомнят от Столичната община.

Прегледите се извършват два пъти в месеца, а желаещите трябва да се запишат предварително на тел. 070010126 всеки работен ден между 10.00 и 16.00 часа.
Всички часове за 13 и 18 септември вече са заети, но дати за безплатен скрининг има за всеки месец до края на годината. Изследваният включват спирометрия (количество на издишан въздух) и флуорография (рентгеново изследване на белия дроб).

За втора поредна година кампанията за скрининг на белите дробове е подкрепена от Столичната община и Втора градска болница, която предоставя своя мобилен флуорограф за прегледите.

През миналата година от прегледаните 437 души в рамките на кампанията, 138 са диагностицирани с хронична обструктивна белодробна болест. Тази година акцент се поставя и върху пушачите на бездимни и електронни цигари, които са с рисков профил за развитие на белодробни болести.

Прегледите във Втора градска до края на годината се провеждат по 7 специалности - кардиология, ендокринология, гастроентерология, нефрология, педиатрия, нервни болести и белодробни болести. Приемът се извършва след записване, което може да се направи в работен ден от 14:00 до 16:00 ч. на тел. 02 91 58 500. График на безплатните прегледи по дни и специалности може да намерите тук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна