Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УС на ЕЦБ решава дали да намали още лихвите в еврозоната

Управителният съвет на Европейската централна банка се събира на ключово заседание. Очаква се банката да обяви нов пакет от парични мерки за стимулиране на икономиката в еврозоната. Възможно е да се стигне и до намаляване на рекордно ниската лихва върху депозитите, въпреки че срещу това има остра позиция от страна на германските банки.

По-ниската лихва върху депозитите на търговските банки - т.е., за капитала, който те държат Европейската централна банка, ще ги стимулира да кредитират повече, а по този начин ще бъде подкрепена икономиката. В момента показателят е минус 0,4 и се очаква да бъде намален до минус 0,5. Срещу подобна мярка обаче има сериозна съпротива от банките, защото от отрицателната лихва, каквато е и настоящата, те губят пари, а с допълнителното намаление загубите им ще се увеличат.

Очаква се ЕЦБ да обяви планове да възобнови програмата си за изкупуване на облигации, за да стимулира растежа и инфлацията. Програмата "Драги" приключи в края на миналата година, като за близо четири години ЕЦБ изкупи облигации за 2,6 трилиона евро. Ръководството на банката ще задържи основната лихва по рефинансирането на нулево равнище според предварителните очаквания.

Днешното заседание ще е едно от последните за гуверньора Марио Драги, който от 1 ноември ще предаде поста на Кристин Лагард.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!