Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отлагат за 15 октомври планирано повишение на митата върху внасяни от Китай стоки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати ще отложат планираното повишаване на митата върху внасяни от Китай стоки на стойност 250 милиарда долара за 15 октомври. Това съобщи в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп. Първоначално се планираше митата върху тези стоки да бъдат повишени от 25 на 30 на сто на 1 октомври. Решението беше взето по искане на китайския вицепремиер Лю Хъ и във връзка с факта, че на 1 октомври тази година Китайската народна република празнува 70-ия си юбилей, обясни Тръмп.

"По молба на вицепремиера на Китай Лю Хь и поради факта, че Китайската народна република ще празнува 70-тата си годишнина на 1-ви октомври, ние се съгласихме, като жест на добра воля, да преместим увеличените на митата за стоки на стойност 250 млрд. долара (от 25% на 30%) от 1-ви на 15-и октомври", написа Тръмп в Туитър.

През август Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще повишат митата върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара от 25% на 30%, считано от 1 октомври, в отговор на въведените от Пекин ответни тарифи.

Решение за отлагане на новите мита е факт, след като в сряда управляващите в Пекин предоставиха списък от 16 вида американски стоки, които ще бъдат освободени от планираните нови китайски мита в размер на 25% за стоки, произвеждани в САЩ.

На новините от последните дни за отлагане или изключване на някои стоки от новите двустранни митнически тарифи се възприемат като "жеста на добра воля" и от двете страни преди предстоящото в началото на октомври във Вашингтон подновяване на ключовите търговски преговори на високи ниво между САЩ и Китай.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени