Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

"Правителството раздаде несъществуващи 1 милиард лева", пише в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Изданието коментира, че "тол системата и плащането за изминато разстояние на тежките камиони все още са в бъдеще време, но управляващите вече разпределят очакваните приходи от нея. 

 Миналата сряда министрите определиха крупната сума от около 550 млн. лв. за ремонт на шосета и за изграждане на нови отсечки. 7 дни по-късно правителството реши да отпусне нови близо 420 млн. лв. за изграждане на пътища в Северозападна България", допълва в публикацията си "Сега".

 Вестник "Дума" пише, че "ден след "шпионския" скандал властта е изпаднала в истерия" преди местните избори. Тя се изразява в заплахи срещу кандидат-кмет на София и нелеп заговор за преврат, уточнява изданието. Вестникът обчснява, че в проправителствени сайтове са се появили заплахи към кандидата на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов. В публикацията се призовава той да се оттегли от кампанията, в противен случай ще бъдат изнесени нови снимки, унижаващи приятелката му. Измислен заговор за преврат, организиран от Десислава Иванчева, също беше част от столичния пейзаж, посочва още "Дума".

 "През 2020 година трябва да започне наблюдение и на сайтовете. Брюксел ще даде алгоритъм за наблюдението в интернет през ноември". Това заявява в интервю за "24 часа" членът на СЕМ - Бетина Жотева по повод публикуваните порнографски снимки на приятелката на кандидата за столичен кмет на "Демократична България" архитект Борислав Игнатов. По думите й обаче, когато сайт пуска такива снимки, това е въпрос на морал и няма регулация за това, допълва изданието.

 "Глобиха 1173 семейства на деца кръшкачи от час", съобщава "Монитор". Актовете са наложени от общините на семейства заради деца, които не посещават или не са записани в предучилищна и в училище. Издадени са и 509 наказателни постановления. Градоначалниците имат право да съставят актове за административно нарушение в размер от 50 до 150 лв. на родителите, които не са осигурили присъствието на малчуганите в образователна институция, уточнява изданието. 

 "Ядем златни вносни домати", пише "Труд". Вестникът уточнява, че през миналата година българите са изяли над 88 хиляди тона домати чуждо производство. С 18% расте вносът на този продукт у нас годишно за последните 5 години. Това показват данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. 

 В същото време, въпреки ниската цена на доматите в чужбина, у нас те се продават в пъти по-скъпо. В Турция например, откъдето идват основните количества, в последните седмици на август цените са паднали до около 44 стотинки за килограм. У нас на едро цената е е около 1,28 лева за килограм, посочва "Труд".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени