Eмисия новини
от часа

„Бог“ на Уди Алън и „Богът на касапницата“ на Ясмина Реза на Есенния театрален салон в Сливен

Днес започва 14-ото издание на Есенен театрален салон - Сливен 2019. До 8-и октомври под покрива на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ ще дефилират шест нашумели заглавия от националния театрален афиш - от „Бог“ на Уди Алън до „Богът на касапницата“ на Ясмина Реза. Представленията са поставяни на сцените на театрите в Сливен и Благоевград, на Младежкия и Народния театър, на Театър 199 и Театралната работилница „Сфумато“.

Директорът на театъра Радост Костова обяви, че Есенният театрален салон ще бъде открит с премиерата на представлението „Бог“ на Сливенския театър.

"Традиция е сливенският театър да открива Есенния театрален салон със своя премиера - в случая заглавието е „Бог“ от Уди Алън, режисьор Веселин Петров, сценография и костюми Михаела Добрева, композитор Георги Атанасов. Участва почти целият състав на сливенския театър. Надявам се на любопитство от страна на театралната публика на Сливен към Уди Алън и към едно такова заглавие. Уди Алън не е много често поставян, особено в България. За това пожелавам късмет на нашия спектакъл и дано той има дълъг живот." 

"Бог“ от Уди Алън е първи опит на голяма сцена за режисьора Веселин Петров, който разкрива, че това е "пиеса в пиесата".

"Персонажите в пиесата „Бог“ - те са създадени от Уди Алън, но в същото време той задава въпроса дали ние, хората, или зрителите в залата не сме написани от някой друг. Аз реално сблъсквам двете идеи: че всъщност човек е господар на собствената си воля. И това беше главната ми цел - да противопоставя тези две идеи една срещу друга. Пиесата е изключително забавна и има доста сериозно като обем количество чувство за хумор, по някакъв начин да действа като панацея срещу тези въпроси, за да не забиваме прекалено много във философията", подчерта режисьорът.  

„На 18-ти септември продължаваме с „Приятно ми е, Ива“ на Театър 199. Моноспектакъл на Ива Тодорова. Следващият спектакъл е „Самотни персонажи“ на театрална работилница „Сфумато,“ постановка Васил Дуев. На 2 октомври гостува „Портретът на Дориан Грей “, постановка Стайко Мурджев, на Благоевградския театър, с  участието на Калин Врачански. На 4 октомври гостува „Иванов“ на Чехов. Това е Младежки театър, постановка Стефан Мавродиев, участва и любимецът на сливенските театрали проф. д-р Ивайло Христов. Завършваме театралния салон с „Богът на касапницата“ на Народен театър „Иван Вазов,“ постановка на Антон Угринов, участват Радена Вълканова, Александра Василева, Владо Карамазов и Юли Вергов. Това е, което предлагаме на сливенската публика", допълни Радост Костова и изтъкна, че селекцията на заглавията дава възможност  за досег със "свеж, красив театрален въздух". 

"Просто се опитваме да предоставим, да подсигурим на сливенската публика заглавия, които или в този сезон или в предходни сезони са се превърнали в емблематични, за да се върне удоволствието от качествен и добър театър. Това е важно, за да може да съществува театърът", коментира театралният директор.

Още за предстоящия театрален маратон в Сливен слушайте в звуковия файл. 

Още от
Димитър Еленов, Емил Янев и Богдана Костуркова

Абе... много любов

публикувано на 20.10.19 в 11:25