Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитров: Трябва да постигнем съгласие за учебниците и Гоце Делчев

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

 „Сигналите, които пристигат, особено през последните няколко месеца, показват, че нашите колеги не проявяват кой знае колко голяма склонност да се отделят от традиционните си тези в интерпретацията на миналото“. Това каза пред БНР съпредседателят на съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония проф. Ангел Димитров. Според него срещите на комисията трябва да се случват по-често.

„Това желание беше предизвикано от отговорите, които получихме от нашите колеги, на бележките, направени от българската част на комисията за учебниците в република Северна Македония, които третират Средновековието. В тези бележки ние видяхме едно отстъпление дори от неща, за които бяхме постигнали вече съгласие. Така че желанието ми тази среща сега да завърши най-накрая работата по тези учебници беше в основата да отправим това предложение за още една среща преди днешната. Тя не се състоя и днес сме заредени с много умерен оптимизъм“, обясни проф. Димитров в интервю за предаването „Преди всички“.

Днес трябва да завършим и въпроса с постигането на съгласие около личността на Гоце Делчев, посочи още той и добави: „За да бъде предложено на двете правителства – тази забележителна личност от общата история да бъде обединяваща, да бъде повод за съвместни чествания“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени